2023 gazeteciler için zorluklar ve engellerle dolu bir yıldı

25-02-2024
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Gazeteci Sınır Tanımayan Gazeteciler
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Dünya genelinde 2023 yılı gazeteciler ve medya çalışanları için engellerle dolu bir yıl oldu. 120 gazeteci öldürüldü ki bu da son 9 yılın en yüksek yıllık rakamıydı. Bu rakamlar önceki yıldan yüzde 44 daha fazla olduğunu gösterdi.

2023 yılında gazetecilere yönelik ihlaller, tutuklamalar ve suçlamalar zirveye ulaştı.

Geçen yılın ilk 12 ayında 320 gazeteci ve medya çalışanı tutuklandı. Bazı gazetecilere yolsuzluğu haber yapmaktan ve politikacıları eleştirmekten dava edildi.

Ziad Hani, hükümeti eleştirdiği için Tunus'ta tutuklanan 20 gazeteciden biriydi.

Gazeteci Emire Muhammed, “Bugün gerçek bir tehditle karşı karşıyayız; gazetecilik tehlikede. Artık bilgiye ulaşamıyoruz, halka bilgi sunamıyoruz” diyor.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) verilerine göre, tutuklanan 320 gazeteciden 168'i “devlet kurumlarına itham” ve “yalan haber yaymakla” suçlandı.

CPJ, tutuklanan 66 gazetecinin neden cezaevinde olduklarının açıklanmadığını bildirdi. Bunlardan 47'sinin haberlerine karşı “misilleme yapılarak” alıkonulduğu, 32'sinin “yalan haber yaymakla” suçlandığı, diğer 13'üne ise “gerçekleri çarpıttıkları” iddiasıyla karşı karşıya kaldıkları söylendi.

Gazetecilere ve medya çalışanlarına yönelik ihlallerin sayısı 1992'den bu yana ikinci en yüksek seviyeye ulaştı; İlk yüksek seviye 2022'de 367 ihlalle kaydedildi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Dünyanın her yerinde basın özgürlüğü saldırı altında; gerçek, yanlış bilgilendirmeyle tehdit ediliyor ve nefret söylemi, gerçek, kurgu, bilim ve komplo arasındaki çizgiyi bulanıklaştırmaya çalışıyor” diyor.

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, Orta Doğu'nun büyük bölümünde gazeteciliğin gazeteciler için zorlu bir meslek olduğunu söylüyor.

2023'te Suriye'de 25, İran'da 19 ve Türkiye'de 5 gazeteci tutuklandı; Irak'taki durum 2023'te iyileşti ve hiçbir gazeteci tutuklanmadı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler'e göre 2023'te 31 ülkedeki gazetecilerin durumu kritikti; 42 ülkede zor, 50 ülkede sorunlu, 44 ülkede iyi, 8 ülkede çok iyi oldu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli