​​​​​​​AP Kürt dostluk grubundan çağrı: Türkiye’nin saldırıları durdurulsun

24-11-2022
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Avrupa Parlamentosu Türkiye Rojava Kürt Dostluk Grubu
A+ A-

Strazburg (Rûdaw) – Avrupa Parlamentosu Kürt Dostluk Grubu, Türkiye'nin Rojava ve Kürdistan Bölgesi'ne yönelik saldırılarına son verilmesi çağrısında bulundu.

Avrupa Parlamentosu'nda yer alan beş ayrı ülkeden beş parlamenter, Avrupa Parlamentosu Başkanlığı'ndan Türkiye'nin Rojava Kürdistanı ve Kürdistan Bölgesi'ne yönelik saldırılarını kınamasını istedi. 

Andreas Shider, Nikolaj Willamson, Fransua Alfonsi, Evin İncir ve Katrine Langesiepen, Parlamentoda bir açıklama yaptı.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola da yanıt olarak bu saldırıların “sivillerin ölümüne neden olduğunu” söyledi ve Türkiye'yi “uluslararası hukuka saygı göstermeye” çağırdı.

Metsola, “Değerli dostlar, İstanbul'daki patlamanın ardından Türkiye'nin Kuzey Suriye ve Irak'a düzenlediği hava saldırıları daha fazla can kaybına ve kan dökülmesine neden oluyor. Türkiye'yi itidalli olmaya, uluslararası yasa ve düzenlemelere saygı duymaya davet ediyorum” dedi.

Danimarka’dan Kürt Dostluk Grubu üyesi milletvekili Nikolaj Villumsen, Avrupa Komisyonu'nu saldırılara karşı “harekete geçmeye” çağırdı.

Rûdaw’a konuşan Villumsen, "Avrupa Parlamentosu Başkanı bu oturumun başında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a uluslararası hukuka saygı çağrısında bulundu ve İran rejiminin ihlallerini kınadı. Gelecekte, özellikle dış politikadan sorumlu Borrell'in bu konuyu takip etmesi ve gerekli adımları atmasını umuyorum” diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi ve Rojava’yı sık sık ziyaret eden Avusturyalı milletvekili Andreas Schieder de, Rojava’daki bombardımanın “Avrupa Parlamentosu'nda büyük bir sorunu” olduğunu söyledi.

Avrupa Parlamentosu Üyesi Andreas Schieder, "Bence Türkiye ve İran'ın jeopolitik çıkarları var ve Erdoğan ile İran rejimi kendi ülkelerinde büyük baskı altında, dolayısıyla bu oyunu oynuyorlar" dedi.

Schieder, “Elbette bu, medeniyet modeline karşı bir savaştır, çünkü Kürdistan Bölgesi ve Özerk Yönetim, birlikte eşit yaşama nasıl katılabileceğinin örnekleridir. Hoşlanmadıkları (Türkiye ve İran) şey bu. Avrupa Parlamentosu Pazartesi gününden beri burada toplanıyor. Bu çok büyük bir sorun, çünkü hafta sonu Türkiye'nin saldırmaya başladığı görüntüler karşısında herkes şok oldu” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli