Fotoğraf galerisi

25-11-2020
26 Photos
Rûdaw

Foto: Raul Arboleda / AFP

AFP – Evinin önünde patlayan bir bomba ile iki kolu, bir bacağı ve bir gözünü kaybeden Kolombiyalı Juan Jose Florian, Tokyo’da düzenlenmesi beklenen Paralimpik Oyunlarına bisikletiyle katılmayı hedefliyor.

"Kendimi hiç bir sporcu olarak görmedim. Çocukluğumdan beri hayalim hep asker olmaktı” diyen Juan Jose Florian’ın hayatı da sporculuk hayatı kadar ilginç.

Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC), 1997 yılında henüz 15 yaşındayken Florian’ı zorunlu askerlik yasası ile gerilla saflarına alır.

Sebebi ise ağabeyinin orduya asker olarak alınmasıdır. FARC yasalarına göre bir aile bir çocuğunu hükümete verise bir çocuğunu da “devrime” vermek zorunda.

Ulusal Tarihi Hafıza Merkezi'ne göre Marksist gerillalar içerisinde 6 bin çocuktan biri olan Juan Jose Florian, 9 ay sonra gerillalardan ayrılarak ailesine kavuştu ve 18 yaşında orduya asker olarak katıldı.

Juan Jose, 12 Temmuz 2011'de evinin önüne bırakılan patlayıcı bir paketin patlaması sonucu iki kolu, bir bacağı ve bir gözünü kaybetti. Patlamadan dört yıl sonra ise askeri kuvvetlerden emekli oldu.

Yaşadığı çok sayıda ameliyat, fiziksel rehabilitasyon ve travmanın ardından spora başlayan Jose, Paralimpik Oyunlarına yüzücü olarak katılmayı hedefledi.

2013 yılında ABD Minneapolis'te düzenlenen yarışlara katıldı ve ardından katıldığı birçok uluslararası yarışta madalyalar kazandı.

24 Kasım 2016'da Kolombiya hükümeti ile FARC arasında barış anlaşması imzalandı. Savaşın hasarlarını bedeninde taşıyan 38 yaşındaki Juan José, şu an Uluslararası Bisiklet Birliği tarafından onaylanan tek Kolombiyalı paralimpik sporcu.

Pandemi, onu konferanslardan ve gösteri yarışlarından elde ettiği gelirden mahrum bıraksa da o 2021 Tokyo Olimpiyatlarına hazırlanıyor.