İrlanda Büyükelçisi: Suriye’deki sorun diyalogla çözülmeli

24-10-2014
Gönül Morkoç
Etiketler İrlanda Suriye
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw)-  Diyarbakır’da bulunan İrlanda Büyükelçisi Keneth Thompson, "Suriye’deki sorunun çözümü için politik diyalog kurulmalı, bu sorun ancak diyalogla çözülür"dedi.

 

Finlandiya Büyükelçisi Nina Vaskunlahtı, Lüksemburg Büyükelçisi Arlette Conzemius ile İrlanda Büyükelçisi Keneth Thompson, Güneydoğu Genç İşadamları Derneği’nin (GÜNGİAD) düzenlediği kahvaltıya katıldı.

 

Diyarbakır Green Park Otel’de düzenlenen kahvaltıda konuşan GÜNGİAD Başkanı Hakan Bal,  “çözüm süreci” ile ilgili bilgi verdi.

 

Bal sürecin birinci aşaması olarak tanımladığı “anlamaya çalışmak”, “empati kurmak” ve “bölünme kaygılarının giderilmesi”nin geride kaldığını söyledi.

 

Sorunun çözümü için Kosova’da uygulanan “Denetimli Özerklik” sistemini öneren Bal, “Denetimli özerklik önerimizin, Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılayacak bir zemin oluşturacağını düşünüyoruz” dedi.

 

Finlandiya Büyükelçisi Vaskunlahtı ise, bölgedeki gelişmeleri yerinde görmek için Diyarbakır’a geldiklerini söyledi.

 

İrlanda Büyükelçisi Keneth Thompson, ülkelerinde geçmişte yaşanan olaylardan örnekler vererek, bölgede yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

 

1960’lı yıllarda ülkelerinde şiddet içerikli olaylar yaşandığını belirten Thompson, “İrlanda’daki sorun kim iktidara gelirse gelsin, azınlıkla iktidarını paylaşmayı reddediyordu. 3 bin insan öldürüldü. Özerklik sorunu Türk hükümeti ile Kürtlerin ortak sorunudur. Anlaşmak zorundalar” diye konuştu.

 

Thompson, Türkiye’nin AB’ye tam üye olabilmesi için, AB kriterlerinin tümünü yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

 

Konuşmalardan sonra GÜNGİAD Başkan Bal, Kosova’daki “denetimli özerklik” sisteminin fikir babası Matti Ahtisaari’ye yazdıkları mektubu Finlandiya Büyükelçisi Nina Vaskunlahti’ye takdim etti.

 

Rûdaw muhabirinin, “IŞİD saldırılarına karşı AB ülkeleri, peşmergeye verdiği desteği Kobani’ye de vermeyi düşünüyor mu?” sorusuna İrlanda Büyükelçisi Keneth Thompson, şu şekilde yanıt verdi:

 

“Suriye’deki sorunun çözümü için politik diyalog kurulmalı, bu sorun ancak diyalogla çözülür. Biz AB ülkeleri olarak, Cenevre 1 ve 2’yi destekledik ve destekliyoruz. AB bu uzlaşı sürecini desteklemektedir. İnsani yardımlarda bulunmaya devam edeceklerdir.”


 

Thompson, ısrarlı sorulara rağmen, Kobani’deki durumla ilgili ile ilgili net yanıtlar vermekten kaçındı.


Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli