Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı: Türk tarafıyla müzakere etmeye hazırız

25-09-2024
Diyar Kurda
Etiketler Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Nikos Hristodulidis Birleşmiş Milletler Recep Tayyip Erdoğan Yunanistan
A+ A-

New York (Rûdaw) - Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer bütün taraflarla Kıbrıs sorunlarını müzakere etmeye hazır olduğunu kaydetti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunun yıllık toplantısı çerçevesinde New York’ta bulunan Nikos Hristodulidis, Rûdaw Washington Temsilcisi Diyar Kurda’nın sorularını yanıtladı.

Hristodulidis, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunun yıllık toplantısından önce BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile 23 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirdiği görüşmenin olumlu geçtiğini aktardı.

BM 79. Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'ta bulunan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis bir araya geldi.

Erdoğan ile Miçotakis görüşmelerine ilişkin konuşan Nikos Hristodulidis, Kıbrıs’taki sorunların çözümü olmadan Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunların çözülmeyeceğine dikkat çekti.

Hristodulidis, Ankara ile Atina arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini arzuladıklarını ifade etti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile müzakereye hazır olduklarının altını çizen Nikos Hristodulidis, şunları söyledi:

“Dün BM Genel Sekreteri ile çok olumlu bir toplantı gerçekleştirdik. Öncelikle müzakerelerin çok önemli bir aşamada yeniden başlaması için gösterdiği siyasi çabalardan dolayı kendisine teşekkür etmek istiyorum. BM Genel Sekreteri, önce Kıbrıs Türk cumhurbaşkanıyla, ardından da garantör güçlerle büyük bir toplantı yapmaya çalışıyor. Görüşmelere yeniden başlamaya hazırız. Bugün veya yarın, Genel Sekreter bizden ne zaman isterse bu tür toplantılara katılmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Mevcut durumun Kıbrıs sorununu çözmeyeceğine inanıyoruz. Türkiye'ye, Avrupa Birliği'ne ve Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne de diyaloğa hazır olduğumuzun mesajını vermek istiyorum.”

Türkiye ile Yunanistan ilişkilerini de değerlendiren Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Cumhurbaşkanı Hristodulidis, “Türkiye-Yunanistan ilişkileri hakkında olumlu haberler almaktan yanayız. Kıbrıs sorunu çözülmeden Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunun çözülemeyeceğini herkes biliyor ama biz Yunanistan-Türkiye ilişkilerinin ilerlemesinden yanayız” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli