BM Genel Kurulu'na katılan yetkililer Rûdaw aracılığıyla 'Gazze için ateşkes' istedi

24-09-2024
Diyar Kurda
Etiketler Gazze İsrail Birleşmiş Milletler BM New York
A+ A-

Washington (Rûdaw) - Dünya genelinde en büyük diplomatik etkinliklerden biri olarak değerlendirilen ve üye ülkelerin liderlerini bir araya getiren Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunun 79'uncusu New York'ta dün başladı.

Dünya liderleri yaklaşık bir yıldır devam eden Gazze’deki savaşın biran önce durdurulması çağrısında bulundu.

Gazze’deki çatışmalar nedeniyle şu ana kadar 40 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti.

79'uncu BM Genel Kurulu toplantıları için New York’ta bulunan Şili Dışişleri Bakanı Alberto Van Klaveren Stork Rûdaw’ın Washington temsilcisi Diyar Kurda’nin sorularını yanıtladı.

Alberto Van Klaveren Stork, Gazze’de ateşkes ilan edilmesinin zorunluluğu konusunda ısrarcı olduklarını ifade ederek, "Çatışmaların biran önce sona ermesi gerekiyor" dedi.

Stork, İsrail ordusu ile Hizbullah arasında Lübnan’da yaşanan çatışmalardan dolayı endişe duyduklarını söyledi.

Rûdaw’a konuşan Botsvana Dışişleri Bakanı Lemogang Kwape, Filistin halkının İsrail’in yanında bir devlet sahibi olmasını hak ettiğini belirterek, “Kendi kaderlerini belirleme hakkına sahip olduklarını düşünüyorum” diye konuştu.

Lemogang Kwape uluslararası toplumun, Filistin meselesini görüşerek çözüme kavuşturması gerektiğini söyledi.

Rûdaw’a konuşan Honduras Dışişleri Bakanı Eduardo Enrique Reina, ülkesinin "Filistin halkının içerisinde bulunduğu durumdan büyük endişe duyduğunu" dile getirdi.

Eduardo Enrique Reina, Elbette İsrail’in güvenlik endişelerini ve terörist grupların girişimlerini anlıyoruz ve onları kınıyoruz. Ancak halkın, özellikle de kadınlar ve çocukların durumunun çözülmesi çok önemli" dedi.  

BM Genel Merkezinin bulunduğu New York'ta her sene üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren Genel Kurul, bu yıl 24-30 Eylül'de gerçekleştirilecek.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in açılışını yaptığı 79. BM Genel Kurulu görüşmelerinin başkanlığını Kamerunlu Philemon Yong üstlendi.

Dünya liderleri, kanlı çatışmaların birçok bölgeyi kasıp kavurduğu bir dönemde bir araya geldi. Gazze, Lübnan, Ukrayna ve Sudan’da yaşanan gelişmeler başlıca odak konuları olması bekleniyor.

Botsvana Dışişleri Bakanı Lemogang Kwape, BM genel kurulunda bir araya gelen ülkelerin yaşanan çatışmaları sonlandırmak için diyalog yollarını seçebileceğini ifade etti.

Eduardo Enrique Reina de Birleşmiş Milletler'in bu çatışmaları çözmede "çok önemli bir rolü olduğunu" belirterek, “Çünkü bu, çatışmaların müzakere ve arabuluculuk yoluyla çözüme kavuşturulmasının tek yolu ancak budur. Ülkelerin özellikle Güvenlik Konseyi üyelerinin siyasi isteklerine bağlı. Bu sorunlarla başa çıkabilmemiz için aramızda bir uzlaşı bulmalıyız" dedi.

Şili Dışişleri Bakanı Birleşmiş Milletler'in "çok önemli bir rolü olduğunu, ancak Güvenlik Konseyi’nin desteğine ihtiyaç duyduğunu" belirtti.

Rûdaw’a konuşan Kongo Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Jean-Claude Gakosso, "Avrupa’da barışın geri gelmesini umduklarını" dile getirdi.

Jean-Claude Gakosso, "Avrupa, 40 milyon kişinin öldüğü Birinci Dünya Savaşı’nın başladığı yerdi. Ayrıca, ne yazık ki Yahudi halkına karşı soykırımın gerçekleştirildiği İkinci Dünya Savaşı’nın da merkeziydi. Şimdi ise Avrupa, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa sahne oluyor. Zira küresel düzeydeki tüm sonuçlarına rağmen. Avrupalıların da artık şunu anlamaları gerekiyor, bu dünyada sadece onlar yaşamıyor" dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli