Slovenya eski Cumhurbaşkanı: BM azınlık sorunlarına daha fazla önem veriyor

24-09-2022
Roj Eli Zalla
Etiketler Slovenya Danilo Türk BM Genel Kurulu
A+ A-

New York (Rûdaw) – Slovenya eski Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Danilo Türk, Birleşmiş Milletlerde 30 yıl öncesine göre azınlık sorunlarına daha fazla önem verildiğini söyledi.

Kendini dünyada demokrasi ve değişimi teşvik etmeye adamış bir kuruluş olarak tanımlayan Club Madrid'in Başkanı ve Slovenya eski Cumhurbaşkanı Danilo Türk, BM’nin 30 yıl öncesine göre azınlık sorunlarına daha fazla önem verildiğini söyledi.

BM Genel Kurulu’na katılan Slovenya eski Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Danilo Türk Rûdaw’a verdiği demeçte, BM kurulunda en çok tartışılan konunun ülkelerin "dil, din ve eğitim sektörünün azınlıkların ihtiyaçlarını karşılanmasının nasıl sağlanacağı” konularındaki deneyimlerini paylaşması olduğunu söyledi.

BM Genel Merkezinde Rûdaw'ın sorularına yanıt veren eski Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Türk, Genel Kurulda 40 milyon Kürt ulusunun  haklarının tartışılmış olmasının mümkün olabileceğini belirterek "Ancak, bunu teyit edemem. Ayrıca 30 yıl öncesine göre azınlık sorunlarına daha fazla önem verildiğini söyleyebilirim” dedi.

Slovenya Eski Cumhurbaşkanı, “Gerçek şu ki, BM Genel Kurulu 30 yıl önce azınlıkların haklarına ilişkin özel bir bildirgeyi kabul etti ve bugün bu konuda, yani azınlıklar konusunda özel bir oturum yaptı. Elbette çoğu hazır bulunan BM Genel Kurulu üyelerinin yarısı, dillerin korunması, din ve eğitim sektörünün azınlıkların ihtiyaçlarını karşılamasının nasıl sağlanacağı konularında ülkelerinin deneyimlerinden bahsetti. Bütün bunlar tartışıldı. Elbette Birleşmiş Milletler konuya ilişkin genel bir çerçeve belirlemiş olsa da, konuyla ilgili politika belirleme ve karar alma, ülkelerin kendi kaygılarına bağlıdır. Ve bu ülkeler aynı değildir, dolayısıyla farklılıklar olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Rûdaw’ın “Bu tür toplantılarda azınlıklar temsil ediliyor mu?” sorusuna Türk, “Elbette, üye devletlere bağlı ve bazılarının delegasyonlarında azınlık temsilcileri var. Çünkü bu tür organizasyonlar bireylerin değil devletlerin organizasyonlarıdır” şeklinde yanıt verdi.

Türk heyetinde veya İran gibi birçok farklı azınlığın olduğu bir ülkede azınlık temsilcisi olmayayacağının hatırlatılaması üzerine Slovenya eski Cumhurbaşkanı “Gerçek şu ki, zalimler hakkında konuşurlarsa bu Birleşmiş Milletler terminolojisine değil sizin terminolojinize göre olacaktır. Birleşmiş Milletlerin (BM) ülkelerin ortak bir örgütü olduğunu anlamalısınız. STK'ların farklı konularda görüşlerini iletmek için kendi yöntemleri vardır ve bunu yaparlar, ancak bugünkü toplantı, azınlık haklarına fazla önem verilmeyen 30 yıl öncesine kıyasla dünyanın ne kadar geliştiğini konuşmaya adandı. Bu büyük önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

Kürtlerin haklarına ilişkin oturumda bir tartışmanın olup olmadığına ilişkin soruya ise Danilo Türk, “Tartışmalarda birkaç azınlık sorunu dile getirildi, ancak elbette hangi konuların tartışıldığını öğrenmek için tüm oturumu kaydedenlerle konuşabilirsiniz. Çünkü toplantıda tartışılan her şeyi konuşma iznim yok. Azınlıklarla ilgili pek çok konu tartışıldı, örneğin belirli konular, muhtemelen Kürt meselesi de bunlar arasındaydı. Ancak bunu teyit edemem ve bu konuda sekreterya ile konuşmanız gerekiyor” diyerek net yanıt vermekten kaçındı.  

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli