Belçika Başbakanı: Yaptırımlarımızın Rusya üzerinde büyük etkisi oldu

24-09-2022
Roj Eli Zalla
Etiketler Alexander De Croo Belçika Rusya Ukrayna
A+ A-

New York (Rûdaw) – Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Avrupa Birliği’nin Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’ya uyguladığı yaptırımların büyük etkisi olduğunu, önümüzdeki dönemde yeni yaptırımların gündeme gelebileceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurulu’na katılmak üzere New York’ta bulunan Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Rûdaw muhabiri Roj Zalle'nin Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin sorularını yanıtladı.

Başbakan De Croo, “Ukrayna'daki duruma ilişkin tutumunuz nedir? Rusya'nın yeni önlemleri bir şeyi değiştirecek mi?” sorusuna, “Hayır, değişmeyecek; Ukrayna'da gördüğünüz şek çok kötü bir durumun yaşanıyor olduğudur ve bunu durdurmak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Ayrıca bu kötü durumdan kimin sorumlu olduğundan emin olmalıyız; Elbette, bugünlerde orada olanlardan Rusya sorumludur” şeklinde yanıt verdi.

“Avrupa Birliği Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulayacak mı?” sorusu üzerine Belçika Başbakanı, “Bu konuda görüşmeler devam ediyor. Rusya'ya yaptırımlar uyguladık ve çok büyük etkisi oldu. Bu yaptırımlar tam olarak uygulansın, ondan sonra Avrupalı ortaklarımızla konuyu görüşeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

24 Şubat 2022'de Rus ordusu Ukrayna'ya karşı askeri bir saldırı başlattı. Ruslar şimdiye kadar ülke topraklarının yaklaşık yüzde 15'ini kontrol etti.

Rusya ve müttefikleri Luhansk eyaletinin yaklaşık yüzde 98'ini, Kerson eyaletinin yüzde 95'ini, Donetsk bölgesinin yüzde 65'ini ve Zaporijya bölgesinin yüzde 63'ünü kontrol altına aldı.

Rusya, 23 Kasım'da, kontrol edilen bölgelerde 27 Kasım'a kadar sürecek ve Kırım yarımadasının ilhakına benzer şekilde Donbass'ta bir referandum başlattı.

Bu ayın başından bu yana, Ukrayna kuvvetleri Batının silah yardımı ile karşı bir saldırı başlattı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, Rusya'dan yaklaşık 8 bin kilometrekarelik bölgeyi geri aldıklarını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 21 Eylül’de “kısmi seferberlik” ilan ederek yaklaşık 300 bin kişinin orduya alınacağını bildirdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli