Halife Hafter Libya'daki ateşkesi reddetti!
Haber Merkezi – Libya'da General Halife Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu, Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz es-Serrac ile Tobruk Temsilciler Meclisi (TM) tarafından duyurulan ateşkes girişimini “göz boyama olarak” nitelendirdi.
Libya'da General Halife Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu (LUO) sözcüsü Ahmed el-Mismari, Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac'ın cuma günü duyurduğu ateşkes girişiminin yanıltma stratejisi olduğunu ileri sürdü.
Ahmed el-Mismari, düzenlediği basın toplantısında, Libya hükümet güçleri tarafından düzenlenen toplantılarda stratejik Sirte şehrine saldırı kararı alındığını iddia etti.
Tarafların duyurduğu ateşkes girişimini "medya pazarlaması ve göz boyama" olarak nitelendiren Mismari, milislerinin şu anda savaş konumunda olduğunu ve Sirte şehrine yönelik herhangi bir saldırıya hazırlıklı olduklarını belirtti.
Türkiye ve Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin “savaş pozisyonu” aldığını kaydeden Mismari, “Son 24 saat içinde Türk gemi ve firkateynlerinin Sirte kıyılarına yöneldiğini gözlemledik. Serrac ve Türkiye, Sirte’ye saldırı hazırlığında. Biz de tam hazır pozisyondayız” ifadelerini kullandı.
Mismari, Hafter'in siyasi müttefiki TM Başkanı Akile Salih'in ateşkes çağrısına ilişkin yorum yapmaktan kaçındı.
Ateşkes çağrısı
Libya'da cuma günü Trablus ve Tobruk hükümetleri iki ayrı açıklama yaparak ülke genelinde ateşkes ilan edildiğini duyurdu.
BM'tarafından tanınan UMH açıklamada, Libya Başbakanı Serrac'ın "milli ve siyasi sorumluluğunun, ülke ve bölgenin içinde bulunduğu durumun ve salgın şartlarının gereği olarak ülkedeki tüm askeri güçlere derhal ateşkes yapılması ve askeri operasyonların durdurulması talimatı" verdiği belirtildi.
UMH ayrıca stratejik önemdeki Sirte ve Cufra kentlerinin asker ve silahtan arındırılması çağrısı yaptı.
ri Halife Hafter'in siyasi müttefiki Tobruk Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih de Serrac'ın yaptığı ateşkes açıklamasıyla eş zamanlı şekilde "acil bir ateşkes ve Sirte'nin yeni kurulacak Başkanlık Konseyi'ne geçici olarak ev sahipliği yapması" çağrısında bulundu.
Ateşkes koşulları arasında; Sirte ve Cufra kentlerinin silahsızlandırılmış bölge ilan edilmesi, 7 aydan fazladır askıda olan petrol üretiminin yeniden başlatılması, 2021'de seçimler yapılması ve yabancı güçler ile paralı savaşçıların ülke topraklarından ayrılması da var.
Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği de ateşkesi desteklediklerini açıklamıştı.
Afrika'nın petrol zengini ülkesi Libya, 2011'de başlayan iç savaşın ardından, ülkenin doğusundaki Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi ve Libya Ulusal Ordusu ile Birleşmiş Milletler nezdinde meşru kabul edilen Libya hükümeti arasında yaşanan savaş nedeniyle şiddet sarmalına sürüklendi.
Türkiye ve Katar, Libya’da Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi uluslararası toplum tarafından desteklenen ve başkent Trablus’u kontrol eden Fayez El Sarrac yönetimindeki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni destekliyor.
Mısır, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri ise ülkenin doğusuna hakim olan Halife Hafter’e ve Libya Ulusal Ordusu’na destek veriyor.