Fransa sandık başında: Macron mu Le Pen mi
Haber Merkezi – Fransa’da seçmenler bugün cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için sandık başında.
Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanacak seçmen sayısı 48 milyon 700 bin civarı.
Bu sabah Fransa saatiyle sabah 8’de başlayacak oy verme işlemi taşrada 19’da, büyük kentlerde ise 20’ye kadar devam edecek.
Resmî sonuçlar Fransa Anayasa Mahkemesi tarafından 27 Nisan'da açıklanacak.
Seçimin galibi cumhurbaşkanlığı koltuğuna 13 Mayıs’ta oturacak.
Birinci turda oyların yüzde 27.6’sını alan mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile oyların yüzde 23.4’ünü alan aşırı sağcı aday Marine Le Pen yarışıyor.
Macron’un yüzde 56.5 oyla seçimleri kazanacağı sonucu çıkan son anketlere göre, Le Pen’in elde edeceği yüzde 43.5’lik oy oranıyla aşırı sağ, ülke tarihinde ilk kez rekor bir sayıya ulaşabilir.
Son mitingler yapıldı
Sol ve orta sağ, aşırı sağın iktidarını engellemek için halka Macron’a oy vermeleri için çağrıda bulunuyor.
Fransa’nın Aras kentinde seçim öncesi miting yapan Le Pen, “Macron emekli yaşını 65’e çıkaracak. 20 yaşındaki bir kişi 45 yıl çalışmaya mahkûm olacak. Macron mu Fransa mı? Buna karar vermek sizin elinizde” dedi.
Macron ise Paris’in Seine-Saint Denis bölgesinde son mitingini yaptı. Genellikle sol kesime oy veren banliyö halkına seslenen Macron, “Aşırı sağ halkın bir kısmını ayırarak kin ve parçalanmış bir toplum istiyor. Demokrasiyi yaratan anketler değil, ülkenin geleceğine 24 Nisan’da karar verecek olan hepimiziz” diye konuştu.
Le Pen'in hükümet kurma şansı yok
Macron ayrıca, emeklilik yaşını 65’e yükselteceği yönündeki çıkışına ilişkin geri adım atarak yeni bir yapılandırmaya gidileceğini belirtti.
Cumhurbaşkanlığı koltuğuna otursa dahi Le Pen’in Fransa Meclisi’nde partisinden sadece sekiz milletvekili olduğu için hükümet kurma şansının bulunmadığı, azınlık hükümeti kurma yolunu denese bile küçük bir gensoru ile hükümetin fazla ayakta kalamayacağı belirtiliyor.
Le Pen’in yeni bir hükümet kurması için 12 Haziran’da yapılacak olan parlamento seçimlerini kazanması gerekiyor.
Fransa’da kuvvetler ayrılığına ilişkin yasa oldukça açık. Buna göre hükümet; ulusun politikasını belirler ve yürütür, parlemento ise yasaları kabul eder ve aynı zamanda hükümeti düşürebilir.
Fransız medyasına göre bu seçim, Avrupa’daki demokrasinin geleceğinin oylaması olacak.