Rusya-Ukrayna savaşı ikinci yılını geride bıraktı

24-02-2024
Etiketler Tanrı ile Konuşmalar -7- “Hakikatin İzinde” Rusya Ukrayna Savaş
A+ A-

Haber Merkezi - Her iki taraftan da yaklaşık yarım milyon askerin ölümü ve yaralanmasına, milyarca dolarlık hasara yol açan Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş ikinci yılını geride bıraktı.

Ukrayna topraklarının yüzde 18'i şu anda Rusya tarafından ilhak edilmiş durumda. 6,4 milyondan fazla Ukraynalı ise mülteci konumunda.

Ukrayna'da iki yıldır devam eden savaş sırasında yaralanan ya da ölen sivil ve askeri personel sayısını tahmin etmek zor.

Ölen asker sayısı yüzbinleri buluyor

Aralık 2023'te gizliliği kaldırılan bir ABD istihbarat raporunda Rus tarafında yaralanan ya da ölen 315 bin asker listelendi.

New York Times, Ağustos 2023'te Amerikalı yetkililerin tahminlerine dayanarak 70 bin Ukraynalı askerin öldürüldüğünü ve 100 bin ila 120 bin arasında askerin yaralandığını açıkladı. Rus kayıplarının ise daha yüksek olduğu belirtildi. Buna göre savaşın başlangıcından Ağustos 2023'e kadar 120 bin Rus askeri öldü ve 170 bin ila 180 bin arasında asker de yaralandı.

Birleşmiş Milletler son raporunda 10 bin 582 sivilin öldürüldüğünü ve yaklaşık 20 bin  sivilin yaralandığını doğruladı.

Kiev’e 240 milyar dolar yardım

Savaşın başlangıcından bu yana ABD ve müttefikleri Kiev'e 240 milyar dolarlık askeri yardım sağladı ve bu da Ukrayna ordusunun Rusya'ya karşı savaşını sürdürmesine yardımcı oldu.

Ukrayna topraklarının yaklaşık yüzde 20'si Rusya'nın kontrolünde. Birleşmiş Milletler, Avrupa Komisyonu ve Dünya Bankası'nın ortak raporuna göre savaşın Ukrayna'ya maliyeti 486 milyar dolar oldu.

10 milyon Ukraynalı evlerini terk etti

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı ilhak hareketinden bu yana 10 milyondan fazla Ukraynalı evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bunların 6,4 milyondan fazlası yurt dışında mülteci konumunda.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (UNHCR) göre, Ukraynalı mültecilerin toplam sayısı 2022 sonu (5,7 milyon) ile 2023 sonu arasında yüzde 5 oranında arttı.

Ukraynalı mültecilerin büyük çoğunluğu Avrupa ülkelerine sığındı. Avrupa'da mültecilere ev sahipliği yapan ülkelerin başında Almanya (1.1 milyon), Polonya (957 bin) ve Çek Cumhuriyeti (376 bin) geliyor.

Ayrıca 3.7 milyon Ukraynalı da kendi ülkeleri içinde yerinden edilmiş durumda. Yaklaşık 900 bin kişi üç aydan uzun bir süredir Ukrayna'ya geri dönmüş durumda.

Buna ek olarak, Avrupa'daki Ukraynalı mültecilerin yaklaşık yüzde 39'u ailelerini ziyaret etmek ya da mülklerinin durumunu kontrol etmek için Ukrayna'ya 'kısa süreli ziyaretler' gerçekleştirdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli