Göçmenler Rusya ve Finlandiya sınırı üzerinden Avrupa'ya ulaşıyor

24-02-2024
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Diaspora Rusya Finlandiya
A+ A-

Diaspora (Rûdaw) - Finlandiya ile Rusya arasındaki sınırlar bir süredir kapalı. Bu durum kısmen Ukrayna'da savaşın başlamasından ve Finlandiya'nın NATO'ya üye olmasından bu yana yaşanan gelişmelerden sonra yaşandı.

Diaspora program ekibinin edindiği bilgilere göre sınırların kapatılmasının temel nedeni Orta Doğu'dan Rusya'ya, oradan da Finlandiya ve Avrupa Birliği'ne ulaşmaya çalışan göç dalgasıyla ilgili.

Finliler, son üç ayda sınırları boyunca büyük bir yasadışı göçmen dalgasıyla karşı karşıya olduklarını fark etti. Göçmenlerin İran ve Rojhılat’tan geldiği ortaya çıktı. Bu yol Avrupa Birliği'ne üye ülkelere ulaşmanın kısa yolu olarak görülüyor.

İran'dan Rusya'ya turizm veya iş amacıyla seyahat etmek isteyen herkes 16 gün süreyle e-vize ile seyahat edebiliyor. Oradan Rusya'ya gelenler Finlandiya sınırına ulaşarak Avrupa Birliği'ne geçmeye çalışıyor.

Finlandiya ve AB bunu, Rusya'nın Finlandiya ve AB üye ülkelerine karşı yürütmek istediği hibrit savaşın bir parçası olarak görüyor. Ancak bunu fark eden AB ülkeleri erken sınır koymayı başardı.

Resmi verilere göre 2023’te Finlandiya'da yalnızca 5 bin 372 kişi sığınma başvurusunda bulundu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli