Ukrayna vatandaşlığı olmayan göçmenler sınır dışı edilecek

24-02-2024
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Ukrayna Avrupa Göçmen Rusya Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov
A+ A-

Diaspora (Rûdaw) - Bu hafta, iki yıl önce başlayan Ukrayna savaşının yıl dönümü. Rusya ile girilen bu çetin savaşta 6 milyondan fazla Ukraynalı yerinden edildi, yüzlerce çocuk yaşamını yitirdi ve birçok şehir yerle bir oldu.

Bu iki yıl boyunca İngiltere de dahil Avrupa ülkeleri kapılarını Ukraynalı mültecilere sonuna kadar açtı.

Resmi Avrupa Birliği verilerine göre yerinden edilen 4,3 milyon Ukraynalı Avrupa’daki ülkelere yerleştirildi. Bir milyon 250 kişi Almanya'ya, yaklaşık bir milyonu da Polonya'ya yerleşti.

AB verilerine göre Avrupa'da geçici koruma (veya geçici ikamet) sağlanan göçmenlerin yüzde 98'i Ukraynalı. Ancak özellikle Ukrayna'dan mülteci olarak Avrupa'ya gelen Ukraynalı olmayanlar için uygulamalarda değişikliğe gidilmesi bekleniyor. Bunların arasında Kürtler de var.

Hollanda, Ukrayna vatandaşlığı olmayanları önümüzdeki ayın başından itibaren sınır dışı etmeye hazırlanıyor.

Norveç, ülkedeki göçmenlere verilen yardımın kesilmesi de dahil olmak üzere bir takım sert önlemler alıyor.

Ukrayna ve Avrupa Birliği'ndeki Kürt diasporasının durumuna ilişkin Ukrayna'dan Almanya'ya gelen tanınmış ve başarılı Kürt Doktor Abdulsattar Şahin ile hala Ukrayna'da yaşayan tanınmış Kürt girişimci Emin Kot, Diaspora’ya konuştu.

Dr. Abdulsattar Şahin, "Ukrayna'daki Kürt diasporasının durumu iyi değil çünkü Ukrayna'dan Avrupa'ya gelen Kürt göçmenlerin çoğu iş bulamıyor" dedi.

AB istatistiklerine göre Ukrayna'dan gelen göçmenlerin yüzde 55'i Avrupa'da çalışıyor, yüzde 45'i ise çeşitli nedenlerle işsiz.

Dr. Abdulsattar Şahin, daha önce Ukrayna’nın Harkiv kentinde ikamet ediyor ve orada yaşıyordu.

Harkiv’de doktorluk yapan Dr. Şahin, "Ukrayna'daki Kürt göçmenlerin bir an önce Almanca öğrenmeleri gerekiyor. Şu anda Almanca dil kursu alıyorum ve burada mesleğime geri dönebilmek için Almancayı iyi öğrenmek istiyorum" diye konuştu.  

Ukrayna'nın Rusya sınırındaki Harkiv kentinin çatışmalardan dolayı büyük bir enkaza dönüştüğünü anlatan girişimci Emin Kot da, şehir merkezinin değir bölgelere kıyasla daha sakin olduğunu ancak şehir dışında çatışmaların devam ettiğini söyledi.

Suriye ve Rojava’da yaşanan çatışmalardan kaçarak Ukrayna’ya yerleşen Kot ailesinin sığındığı Ukrayna’da da savaş çıktı.

Emin Kot, "Ukrayna'da yaşayan Kürtlerin yüzde 80'i savaştan sonra Avrupa ülkelerine taşındılar ama biz ailecek Ukrayna'ya bağlıyız, ne olursa olsun burada kalmaya karar verdik ve kaldık” dedi.

Emin Kot, Ukrayna’ya göç eden binlerce Kürdün daha önce vatandaşlık aldıklarını bu nedenle Ukrayna’da yaşanan çatışmaların ardından Avrupa’ya göç ederek daha rahat bir yaşamı garantilediklerini söyledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Almanya İran konsolosluklarını kapatmıştı: Tahran'dan sert tepki

Almanya İran konsolosluklarını kapatmıştı: Tahran'dan sert tepki

İran Dışişleri Bakanı Abbas Irakçi, İran-Almanya vatandaşı Cemşid Şarmehd'in ülkede ‘terör’ eylemleri düzenlemekten suçlu bulunarak idam edilmesinin ardından Almanya'nın İran konsolosluklarını kapatma kararına tepki gösterdi.