Neçirvan Barzani, BM Genel Sekreteri ve Yunanistan Başbakanı ile görüştü

24-01-2020
Rûdaw
Görüşmeden kare
Görüşmeden kare
Etiketler Başkan Neçirvan Barzani Davos BM Yunanistan
A+ A-

Davos (Rûdaw)- Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Davoz Zirvesi kapsamında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile bir araya geldi.

İsviçre'nin Davos kasabasında 21-24 Ocak'ta gerçekleştirilen 50’inci Dünya Ekonomik Forumu yaklaşık 3 bin iş adamı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katılımıyla 21 Ocak’ta başladı.

Başkan Neçirvan Barzani’nin Davos temasları devam ediyor.

Zirve kapsamında Antonio Guterres ile bir araya gelen Neçirvan Barzani, görüşmede bölgede yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.

Neçirvan Barzani geçen yılın Mayıs ayında Antonio Guterres’e gönderdiği mektupta, UNAMİ faaliyetlerine ilişkin önerilerde bulunmuştu.

Barzani, BM temsilcilerinin Kerkük ve “Tartışmalı Bölgelerde” etkin rol alabileceklerini vurgulayarak, “Kapsamlı bir diyalogun oluşması için, özellikle de Irak Anayasanın 140. Maddesinin uygulanması konusunda BM taraflar arasında arabuluculuk misyonu üstlenebilir” ifadelerini kullanmıştı.

Barzani mektubunda ayrıca BM’nin Kürdistan Bölgesi’ndeki temsilciliğinin görev ve yetkilerini artırmasını, Irak Temsilci Yardımcısı seviyesinde bir yetkilinin Kürdistan’da görev alması gerektiğini vurgulamıştı.

Bir başka öneride BM’ye bağlı İnsani İşler Temsilciliği’nin önemine dikkat çeken Barzani, Irak’ta 2015’ten beri boş kalan bu göreve yeni atama yapılmasını, Irak’ın genelinde göçmenlerin yüzde 90’ının, göçzedelerin ise yüzde 60’nın Kürdistan Bölgesi’nde bulunduğunu, İnsani İşler Ofisi’nin Bağdat’tan başkent Erbil’e taşınmasını talep etmişti.

Barzani, BM Genel Sekreteri ve Güvenlik Kuruluna sunduğu mektupta ayrıca BM’nin her yıl hazırladığı yılık raporlarında Kürdistan Bölgesi’nin “Federal” yapısını tanımalarını talep etmişti.

BM’nin 22 Mayıs 2019’da Başkan Barzani’ye gönderdiği mektupta ise 140.Madde başta olmak üzere önerilen dikkate alınacağı yanıtı verilmişti.

BM Genel Sekreterliği, 3 ay aralıklarla Irak ile ilgili hazırladığı raporları BMGK’ya sunuyor. BM’den geçen yılın Haziran ayı son raporun 33 kez “Kürdistan Bölgesi Hükümeti” ibaresi ve 12 kez de Irak Hükümeti kurum ve kuruluşları için “Federal” ibaresi kullanılmıştı.

Neçirvan Barzani, Davos’ta Guterres ile yaptığı görüşmenin ardından Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile de bir araya geldi.

Kiriakos Miçotakis ile yapılan görüşmede, Atina - Erbil ilişkilerinin yanı sıra bölgede yaşanan son gelişmeler ele alındı.

Başkan Barzani zirve kapsamında daha önce ABD Başkanı Donald Trump, Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkissian, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birer görüşme gerçekleştirdi.

Barzani dün Davos Ekonomi Zirvesi Başkan Yardımcısı ve Ortadoğu ve Kuzey Afrika Sorumlusu Meerk Dosk ve Umman Dışişleri Bakanı Yusuf Bin Alevi’nin aralarında bulunduğu bazı yetkililerle görüşmüştü.

Çeviri/Edit: Gülbahar Altaş

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli