Güney Afrika'nın Kürt başbakan adayı: Mehmet Vefa Dağ

23-05-2024
Kosar Osman
Etiketler Mehmet Vefa Dağ Güney Afrika
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Güney Afrika Cumhuriyeti’nde halk cumhurbaşkanı, eyalet başbakanı ve milletvekillerini seçmek üzere sandık başına gidecek. Kürt siyasetçi Mehmet Vefa Dağ da ülkenin en büyük eyaletlerinden Western Cape’in başbakanı olmak için yarışacak. Dağ, “Zulüm ve adaletsizlik” ile mücadele etmek için seçime girmeye karar verdiğini söyledi.

Yaklaşık 28 milyon seçmen Güney Afrika Cumhuriyeti'nde yeni cumhurbaşkanını, eyalet başbakanlarını ve milletvekillerini seçmek üzere 29 Mayıs’ta sandık başına gidecek.

Genel seçimlerde, Kürt siyasetçi Mehmet Vefa Dağ da ülkenin en büyük eyaletlerinden biri olan Western Cape’in başbakanı olmak için yarışacak.

Foto: Kürt siyasetçi Mehmet Vefa Dağ'ın Rûdaw'a gönderdiği foto story

Rûdaw'dan Kosar Osman’ın sorularını yanıtlayan Kürt siyasetçi Mehmet Vefa Dağ, “1973 yılında Van’da doğdum aslen Çaldıran'lıyım. 2001 yılında Güney Afrika’ya geldim. İngilizce öğretmeni olduğum için buraya yerleşmeye karar verdim. Cape Town’a geldim ve burayı çok sevdim. Genel olarak Güney Afrika’yı seviyorum” dedi.

Bir süre burada yaşadıktan sonra vatandaşlık hakkı kazanan Dağ, 2006 yılından bu yana aktif bir şekilde siyasetin içerisinde yer alıyor.

“Zulme karşı sessiz kalan bizden değildir” felsefesiyle yola çıktığını ifade eden Dağ, “Ulusalcı düşünceyi savunuyorum. Necmettin Erbakan hocamızın himayesinde büyüdük, onun öğrencisi olarak. Van’da İmam Hatip lisesinden mezun oldum. Dini bilgilerle büyüdüm” diye konuştu.

Foto: Kürt siyasetçi Mehmet Vefa Dağ'ın Rûdaw'a gönderdiği foto story

Ülkenin en önemli siyasi partilerinden biri olan Land Party’in (Toprak Partisi) ortak adayı olarak seçime hazırlanan Mehmet Vefa Dağ, bölgede zulmün ve adaletsizliğin yaşandığına dikkat çekerek bunlarla mücadele etmek için siyasete girdiğini söyledi.

İsrail ile Hamas arasında yaşanan çatışmalara da değinen Dağ, "Yapılan zulme sessiz kalmamalıyız. Özellikle Filistin halkına yapılan zulmü burada kınıyoruz” dedi.

Dağ, bazı sektörlerde tekelleşmelerin olduğunu ve belli bir grubun “Siyonizm'i kullanarak” insanları mağdur ettiğine dikkat çekti.

Güney Afrika’da yapılan seçim anketleri, 30 yıldır iktidarını koruyan Afrika Ulusal Kongresi’nin (ANC) oy oranının ilk kez yüzde 50'nin altında kalabileceğinin sinyalini veriyor.

Foto: Kürt siyasetçi Mehmet Vefa Dağ'ın Rûdaw'a gönderdiği foto story

29 Mayıs’ta yapılacak olan seçim, ırkçı apartheid rejiminin sona erdiği 1994'te yapılan seçimlerden sonraki en kritik seçim olarak görülüyor. Bu nedenle, 7 milyonu aşkın nüfusuyla ülkenin en büyük eyaletlerinden biri olan Western Cape’ten çıkacak olan sonuç, ülke için büyük bir öneme sahip.

Dağ’ın aday olduğu parti 2019’da Güney Afrika’da katıldığı genel seçimlerde seçime katılmış ancak milletvekili çıkaramamıştı.

Foto: Kürt siyasetçi Mehmet Vefa Dağ'ın seçimde kullandığı poster

Land Partisi, Aralık 2020 yerel seçimlerinde Overstrand belediyesini kazanmış ve Afrika Ulusal Kongresi'nde de bir sandalye kazanmıştı.

Dağ, partisi hakkında değerlendirme yaparak, "Biz Land Partisi olarak halka özgürlük sözü veriyoruz. İnsanların özgür yaşamasını istiyoruz. Dilediklerini yapsınlar. Parti olarak bizim amacımız budur" dedi.

Foto: Kürt siyasetçi Mehmet Vefa Dağ'ın Rûdaw'a gönderdiği foto story


Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli