Babürlülerin okul kitaplarından çıkarılması tarih tartışması başlattı

23-04-2023
Etiketler Hindistan Tarih Babürler Moğol
A+ A-

Haber Merkezi - Hindistan'da, tarihte ülkeyi yüzlerce yıl yönetmiş olan Moğol-Çağatay kökenli bir hanedan olan Babürlülerin okul kitaplarından çıkarılması tarih tartışmasına yol açtı.

Hindistan'da, Federal Eğitim Bakanlığı'na bağlı özerk bir yapı olan Öğretim Araştırmaları ve Eğitimi Ulusal Konseyi'nin (NCERT) yayınladığı yeni bir okul kitaplarında Moğol-Çağatay kökenli bir hanedan olan Babürlüler çıkarıldı.

BBC’den Zoya Mateen’in haberine göre NCERT, ilk kez geçen yıl müfredatta yapılan "rasyonalleştirme" çerçevesinde açıklanan bu değişikliğin, bilgi eksikliği yaratmayacağını ama Covid salgını sonrasında öğrencilerin omuzlarına yüklenen ders yükünü hafifleteceğini söylüyor.

Hindu medeniyetine zarar vermiş yabancı işgalciler olarak görüyorlar

Ancak buna karşı çıkanlar değişikliklerin kaygı verici olduğunu ve öğrencilerin ülke tarihini tam olarak kavramasına engel olabileceğini savunuyor.

Özellikle de ülkeyi 16. yüzyıldan 19. yüzyılın ortalarına kadar yönetmiş olan Babürlüler hanedanının müfredattan çıkarılmasından rahatsızlar ve tarihin belli dönemlerinin Hindu sağcılarının yıllardır talep ettiği yönde silindiğini düşünüyorlar.

Ülkede birçok sağcı aktivist ve tarihçi, Hindistan yarımadasını yüzyıllarca yönetmiş olan Babürlüleri, Hint topraklarını yağmalayıp, Hindu medeniyetine zarar vermiş yabancı işgalciler olarak görüyor.

Tarih ders kitaplarında bazı değişiklikler yapmanın gerekli olduğunu çünkü kitaplarda Müslüman yöneticilere fazlaca önem atfedildiğini düşünüyorlar.

"Babür yönetimi Hindistan tarihinin en kanlı dönemlerinden biridir"

Bu kişilerden, çok sayıda ders kitabına katkıda bulunmuş bir tarih yazarı ve akademisyen olan Makhan Lal "Babür yönetimi Hindistan tarihinin en kanlı dönemlerinden biridir" diyor.

Tarihçi yazar Manu S Pillai de "Şimdi Babürlülerin fazlaca zor kullandığı iddiaları var. Oysa o dönemde hükümdarlık her yerde çok kanlı bir kurumdu. Bir de Babürlülerin kendilerini esasen Hindulara eziyet etmeyi amaç edinmiş Müslümanlar diye tanımladıkları varsayılıyor. Oysa tarih çok daha karmaşık" görüşünü savunuyor.

Siyasi İslam üzerinde çalışan ve Hindistan'daki Gelişmekte olan Toplumlar Araştırmaları Merkezi'nde ders veren Hilal Ahmed de "Öğrenciler, derin ayrılıklar yaşanan bir zamanda ulusal tarih öğreniyorlar. Rahatsızlık duyulan, ya da uygunsuz bulunan şeyleri tarih kitaplarından çıkarmakla onları eleştirel düşünceye teşvik etmiş olmuyoruz" diye ekliyor.

Çıkarılan kısım Babürlü hanedanı döneminde saray düzenini anlatılıyor

12. sınıf ders kitabından çıkarılan kısım “Krallar ve Anlatılar: Babürlü Sarayları” başlığını taşıyor. 30 sayfalık bu bölümde Babürlü hanedanı döneminde saray düzeninin nasıl işlediği anlatılıyor.

Bu bölümde anlatılan şeylerin çoğu o dönemin Babürlü imparatorları tarafından ısmarlanmış uzun tarih kayıtlarına dayanıyor.

Tarihçiler farklı düşünüyor

Bölümde ayrıca bu dönem anlatılarında Babürlüler imparatorluğunun Hindular, Zerdüştler, Müslümanlar gibi birçok etnik ve dini toplumdan oluştuğunun da sergilendiği aktarılıyor.

Tarih yazarı Makhan Lal bu bölümün kitaplardan çıkarılmasının doğru olduğunu çünkü tarihi bir değeri olmadığını söylüyor. Lal, "Sonuçta, bu bir bölüm. Bütün Babürlüler tarihi müfredattan silinmiş değil" diyor.

Lal ayrıca tarih kitaplarının şimdiye kadar Babürlüler yönetiminin zulmünü yeterince yansıtmadığını ve olduğundan fazla bir önem atfettiğini de savunuyor.

Tarihçi Manu S Pillai ise tarihin bir rekabet alanı olmadığını ama bazen bu tür duygusal değerlendirmelerin politika ve kamusal bilince egemen olabildiğini ifade ederek, "Hindistan tarihinin Hindu tarafı öne çıkarılıyor ve bilinçli olarak Hindu karakterler bir tarafa ve 'kötü Babürlüler' öteki tarafa konuluyor" diyor.

Pillai ayrıca Babürlü idaresinin aslında çok yakın bir tarihe 19. yüzyıla kadar sürmüş olmasının, kamu tahayyülünde önemli bir etkileri bulunduğunu vurguluyor.

Pillai "O yüzden Babürlüler hakkında, daha yeni bir dönem olduğu için daha çok şey biliyoruz. Ama koca koca bölümlerin ders kitaplarından silinmesi yerine öğrencilerin belki de bu dönemi bütün giriftliği içerisinde okuması gerekiyor" diyor.

Hilal Ahmed de Babürlüler dönemine ait bölümlerin ders kitaplarından silinmesine yol açan tarihsel yaklaşımı bütün bir Hindistan tarihinin "biz ve ötekiler" gibi bir ikileme indirgenmesi olarak görüyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli