Almanya’da ehliyet sınavına Kürtçe de eklendi
Diaspora (Rûdaw) - Almanya'da henüz ehliyeti olmayanlar artık Kürtçe sınavlara katılarak da ehliyet alabilecek. Avrupa’da bir göçmen için ikamet kartından sonra en çok ihtiyaç duyulan belgelerin başında ehliyet geliyor.
Almanya'da yaşayan Kürt göçmenlerin bu yıldan itibaren ehliyet sınavlarında Almanca veya başka bir dilde konuşması gerekmeyecek.
Avrupa’da yaşayan ve oturum hakkı kazananların ekseriyeti aynı zamanda ehliyet almayı da düşünüyor. Nitekim ehliyet, oturum hakkı ve iş bulmak kadar önemli bir belge.
12 dile Kürtçe ve Ukraynaca da eklendi
Almanya bugüne kadar ehliyet için Almanca dışında 12 dilde de sınav yapılmasına izin veriyordu.
Bu güne kadar Kürtçe bu diller arasında yer almıyordu ve ülkedeki Kürt göçmenler sınava Almanca, İngilizce veya Arapça ile Türkçe katılmak zorundaydı. Alman hükümeti buyıl diğer 12 dile Kürtçe ve Ukraynaca'yı da ekleme kararı aldı.
Almanya'da yaklaşık 22 milyon kişinin ehliyeti bulunuyor. Geçen yıl (2023) 982 bin kişiye ehliyet verildi. Almanya genelinde 10 binden fazla sürücü kursu bulunuyor.
Kürt toplumu uzun yıllar çaba harcadı
Geçtiğimiz yıllarda Almanya'daki Kürtler anadillerinde sınavlara girip ehliyet alabilemek için epey uğraş verdi.
Son olarak mevcut hükümette yer alan Hür Demokrat Parti’nin (FDP) de desteği ile ehliyet sınavlarına Kürtçe’nin de eklenmesi yönünde karar alındı.
Kararın alınması için Almanya Kürt Toplumu (Kurdische Gemeinde Deutschland) büyük çaba harcadı. Ancak en büyük pay bu konuda inisiyatif alan araştırmacı yazar ve gazeteci Tobias Huch’a ait.
Alman gazetecinin çabaları sonuç verdi
Rûdaw TV Diaspora programına konuk olan Tobias Huch, Almanya’da ehliyet sınavlarında Avrupa Birliği ülkelerinin dışındaki dillerin de bulunduğunu hatırlattı.
Huch, “Örneğin Arapça ve Türkçe bunlardan ikisi. Bir defasında Kürt bir arkadaşım bana bu diller içerisinde neden Kürtçe olmadığını sordu ve bu bana da ilginç geldi. Çünkü Almanya’da bir buçuk milyon Kürt yaşıyor. Ben de kendisine bu konuda çalışacağıma dair söz verdim” dedi.
Ardından Ulaştırma Bakanlığı’na ulaştığını ve kendilerine dilekçe verdiğini anlatan Tobias Huck, Kürt Toplumu’nun desteği ile ehliyet sınavlarının Kürtçe de yapılabilmesi için program hazırladıklarını söyledi.