Berlin (Rûdaw) - Almanya’da uzun yıllar siyaset yapan Kürt kökenli eski parlamenter Giyasettin Sayan, diasporadaki Kürtlerin durumu ve Almanya’nın siyasetinin Kürdistan Bölgesi üzerindeki etkileri hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.
Almanya’da Kürt kimliğiyle ilk parlamenter
Giyasettin Sayan, 75 yaşında ve Muş’un Hasköy ilçesinde dünyaya geldi. 1995 ile 2012 yılları arasında Almanya’nın Berlin Eyalet Parlamentosu’nda Kürt kimliği ile parlamenter olarak görev yapan ilk Kürt oldu. Sol Parti listelerinden seçilen Sayan, aynı zamanda Almanya Cumhurbaşkanlığı Divanı’nda yer aldı.
Sürgünle başlayan bir aile hikayesi
Rûdaw TV'den Peyam Serbest'e konuşan Giyasettin Sayan hayatına ilişkin ve Almanya'daki seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Ailesinin siyaset içerisinde olduğunu belirten Sayan, ailesinin siyaset içerisinde olduğunu belirterek, “Ben de bir siyasetçiyim, siyasi bir aileden geliyorum. 1926-1927 yıllarında Azadî (Özgürlük) Partisi dönemindeki savaştan ötürü İzmir’e sürgün edildik ve orada beş yıl sürgünde kaldık” dedi.
Genç yaşta Almanya’ya gidiş ve dönüşsüz yıllar
Sayan, genç yaşta Almanya’ya yerleştiğini ve bir daha ülkesine dönemediğini belirtti.
1950'de dünyaya gelen Sayan 21 yaşında Berlin’e geldi. 24 yıl boyunca bu şehirde kaldı. Giyasettin Sayan 1980 yılında Teknoloji ve Ekonomi Berlin Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nden işletme mühendisi olarak mezun oldu. Daha sonra Berlin Özgür Üniversitesi'nde siyaset bilimi okudu ve 1984'te mezun oldu.
Sosyal hizmetlerden parlamentoya uzanan kariyer
Sayan, 1985'ten 1998'e kadar Arbeiterwohlfahrt Berlin e. V. Spandau'daki sosyal danışmanlık merkezinde çalıştı. 1995 ile 2012 yılları arasında Almanya’nın Berlin Eyalet Parlamentosu’nda Sol Parti listesinde parlamenter olarak görev yaptı.
Kürt halkının hakları için mücadele
Almanya Parlamentosu’na seçilen ilk Kürt parlamenterlerden biri olan Sayan, Kürt halkının hakları için lobi faaliyetleri yürüttüğünü ve Kürt meselesini Alman siyasetinde görünür kılmaya çalıştığını söyledi:
“Kürt davası için çok çalıştım. Kürtlerin Avrupa Birliği ve NATO nezdinde tanınmasını istedim. Uluslararası alanda Kürtlere statü verilmesi için mücadele ettim.”
Almanya’daki seçimlere dair kritik değerlendirme
Giyasettin Sayan, 23 Şubat’ta gerçekleşecek olan Almanya’daki seçimlerin önemine de değinerek şu ifadeleri kullandı:
“Almanya’daki seçimler çok önemli. Bu seçim Almanya siyasetinde büyük bir rol oynayacaktır. Temennim, seçimlerden sonra demokratik bir süreç oluşması, SPD, CDU, Yeşiller Partisi'nin ırkçı partilerle koalisyon kurmamasıdır.”
Diasporadaki Kürtlerin dil ve kimlik sorunu
Diasporadaki Kürtler hakkında da değerlendirmelerde bulunan Sayan, dil ve kimlik kaybına dikkat çekti:
“Kürt diasporası varlığını sürdürüyor ancak çocukları kayboluyor. İkinci, üçüncü jenerasyon Kürtçeyi unutuyor. ‘Dedem Kürttü’ diyorlar ama bağlantıları kopuyor. Bu yüzden büyük bir organizasyon kurulmalı, Kürtler kendi vakıflarını, müzelerini, arşivlerini ve çocukları için okullarını kurmalıdır.”
Siyasetten ayrılsa da mücadelesine devam edecek
Son olarak, siyasi mücadeleden çekilmesine rağmen Kürt halkının demokratik hakları için her zaman sesini yükselteceğini belirten Sayan, “Her ne kadar siyasetten uzaklaşmış olsam da, demokrasi ya da Kürt meselesi söz konusu olduğunda sesimi duyurmaya devam edeceğim.” dedi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın