Hollanda'daki Kürtler seçimlerde Kürt adaylar için sandık başına gitti

22-11-2023
Zinar Şino
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Hollanda Dilan Yeşilgöz Seçim Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi
A+ A-

Amsterdam (Rûdaw) – Hollanda'da genel seçimler için halk bugün sandık başına gitti. Ülkede yaşayan Kürtler ise Kürt adayların kazanması için oy kullandıklarını söyledi.

Hollanda'da genel seçimler için bugün sabah 07.30'da (EBL 09.30) başlayan oy verme işlemi 21.00'e (EBL 23.00) sona erdi.

Seçimde 1126 aday ve 26 parti, 150 sandalye için yarıştı. Ülkede yaşayan Kürt seçmenler de kendi adaylarının kazanması için sandık başına gitti.

Aslen Süleymaniyeli olan ve 31 yıldır Hollanda’da yaşayan Ala Enberxan, bu seçimin kendisi için daha özel olduğunu söyledi.

Ala Enberxan, “Bu defa Dilan Yeşilgöz yarıştığı için çok mutluyuz. Onun seçimi kazanmasını gerçekten istiyoruz çünkü burası özel bir yer olacak, bu yüzden bizim için çok önemli" dedi.

Rudaw ekibi Amsterdam'da bir Kürt restoranını ziyaret etti. Restoran sahibi Star Mahmud, 1991’de Hollanda'ya taşınmış ve 18 yıldır bu restoranı işletiyor.

Vatandaşlık hakkı kazandıktan sonra beşinci kez seçimlerde oy kullandığını belirten Star Mahmud, Kürt aday Dilan Yeşilgöz'ün liderliğini yaptığı Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi'ne oy vereceğini söyledi.

Star Mahmud, “Bu seçim benim için çok özel. Ben hep Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi'ne oy verdim, onlar için oy topladım. Tabi daha önce Dilan hanım kadar ünlü bir Kürt adayları yoktu. Bu sefer o partinin lideri oldu ve bu yüzden bu seçim bizler için çok özel. Bu her iki taraf için de gurur kaynağı, çünkü partimizin iktidara gelmesini istiyoruz ve bu sefer parti lideri Dilan Hanım ile" dedi.

Restorana müşteri olarak gelen Jiyan Surçi isimli Kürt kadın da, “"İlk kez VVD’ye Kürtlük esasına göre oy verdim çünkü iki Kürt adayı var. Çok mutlu oldum ve gurur duydum” diye konuştu.

Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi milletvekili adaylarından biri ise Hawre Rahimi. Önceki seçimlerde ilk kez milletvekili seçilen Rahimi, bu seçimde bir kez daha 20 bin oy alarak aday oldu.

Aslen Rojhılat’ın Serdeşt kentinden olan Rahimi, “Burada biz hep demokrasi bayramı diyoruz. Dünyanın bir çok ülkesinde seçimlerde oy bile kullanılamıyor. Yada kullandığın oyun bir anlamı olmuyor. Ama Hollanda’da durum böyle değil” ifadesini kullandı.

Seçimin ilk sonuçlarının, gece geç saatlerde açıklanması bekleniyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli