İran ile Rusya'dan ticarette dolar bypass hazırlığı

Haber Merkezi - İran, Rusya'ya ihracatta ABD doları yerine riyalin kullanılması için yapılan çalışmalarda sona gelindiğini açıkladı.

Rus TASS haber ajansının haberine göre, Kremlin Basın Servisi, Kazan'daki BRICS zirvesinde, İran ve Rusya cumhurbaşkanları arasında yapılacak toplantının arifesinde iki ülke arasındaki karşılıklı ödemelerin yüzde 96'sından fazlasında ulusal para birimlerinin kullanıldığını açıkladı.

Kremlin’den yapılan açıklamada, “İki ülkenin liderleri ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine öncelik veriyor. 2023 yılında karşılıklı ticaret büyümesi belli bir düşüşe rağmen 4 milyar dolara ulaştı. Ocak-Ağustos dönemi sonunda yüzde 12,4 büyüme kaydettik. Karşılıklı ödemelerde ulusal para birimlerinin payı yüzde 96'nın üzerinde” denildi.

Rusya başkanlık ofisi ayrıca Rusya ve İran'ın ulaştırma ve enerji alanlarında çok sayıda büyük ölçekli ortak proje hayata geçirdiğini duyurdu.

Öte yandan İran ve Rusya makamları, BRICS Zirvesi ardından birçok yeni anlaşma imzalayacağını açıkladı.

İran Moskova Büyükelçiliği'nin verdiği bilgilere göre anlaşmalar zirvede gerçekleşecek Pezeşkiyan ve Putin buluşmasında son haline getirilecek.

BRICS üyesi ülkelerin liderlerinin Rusya'nın beşinci büyük şehri Kazan'da üç gün sürecek toplantısı Salı günü başlayacak.

BRICS nedir?

Adının kısaltması, üyeleri Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın İngilizce isimlerinin ilk harflerinden oluşan topluluk BRICS, 2001'de dönemin Goldman Sachs'ın baş ekonomisti Jim O'Neill tarafından kaleme alınan ve Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in büyüme potansiyellerini değerlendiren bir araştırma makalesinden ilham alarak kuruldu.

İlk etapta Güney Afrika'nın üye olmadığı grup, 2009'da Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Batılı müttefiklerin dünya düzeni hegemonyasına karşı bir platform oluşturmak amacıyla, Rusya'nın girişimiyle kuruldu.

BRICS nasıl işliyor?

Grup, Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Bankası ya da Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) gibi bir uluslararası bir örgüt değil. Üye ulusların dönüşümlü olarak başkanlığını üstlendiği grubun devlet ve hükümet başkanları yılda bir kez bir araya geliyor.

Oy birliği ile karar alan grubun bütün üyeleri dünyanın en gelişmiş ekonomilerinden oluşan G20 grubunun da üyesi.

Grup, jeopolitik konuların yanı sıra, ekonomik işbirliği, çok taraflı ticaret ve kalkınmayı arttırmaya odaklanıyor.