ABD Kürdistan Bölgesi seçim sürecini övdü, bir an önce hükümet kurulması çağrısında bulundu

Diyar Kurda

Washington (Rûdaw) - ABD, Kürdistan Bölgesi seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından bütün siyasi partileri diyalog için teşvik ederken, partileri birleştiren unsurların, onları ayıran unsurlardan daha fazla olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, düzenlediği basın toplantısında Rûdaw muhabirinin sorusu üzerine, "Bizim görüşümüz, Irak Kürdistanı liderlerini ayıran şeylerden daha fazlasının onları birleştirdiği ve mümkün olan en kısa sürede bir hükümet kurmalarının çıkarlarına uygun olduğu yönündedir” dedi.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, Kürdistan Bölgesi parlamento seçimlerinin ön sonuçlarını dün duyurdu.

Seçimlerde birinci olan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), ikinci parti olan Kürdistan Yurtseverler Birliği'nden (KYB) neredeyse iki kat daha fazla oy aldı.

Patel, seçimlerle ilgili, "Çeşitli oy merkezlerinde bazı lojistik zorlukların bildirildiğini, ancak genel olarak, bizim bakış açımıza göre, sürecin oldukça düzenli ilerlediğini" belirtti ve “Gördüğümüz şey yüksek seçmen katılımı ve büyük güvenlik olayları olmadan gerçekleşen bir seçim" dedi.

Kürdistan Bölgesi’nde seçmenler ilk kez dört seçim bölgesinde oy kullandı. Bu merkezler Erbil, Süleymaniye, Duhok ve Halepçe’ydi.

KDP seçim zaferine rağmen tek başına bir hükümet kuramayacak. KDP’nin aldığı oy diğer partilerle koalisyon kurmasını gerektiriyor.

Sözcü Patel, "Siyasi partileri hızlı ve sürdürülebilir bir diyaloğa girmeye, gecikmeden istikrarlı ve temsili bir hükümet kurmaya şiddetle çağırıyoruz. Bunun bir sonraki uygun adım olduğunu düşünüyoruz. Kürt liderlerini farklılıkları aşmanın ve bir hükümet kurmanın bir yolunu bulmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

Bir önceki seçimler 2018'de düzenlendi

Kürdistan Bölgesi’nde bir önceki seçimler 2018'de düzenlendi. Birçok ertelemenin ardından Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, temmuz ayında tarihi 20 Ekim olarak belirledi.

Sözcü Patel, demokratik değerleri teşvik etmenin ABD hükümeti için temel bir öncelik olduğunu söyledi ve "Bu, Irak Kürdistan Bölgesi'ndeki ve ötesindeki çıkarlarımızın ayrılmaz bir parçası olduğunu düşündüğümüz bir şey” diye ekledi.

Irak'taki birkaç yabancı misyon, Kürdistan Bölgesi'ni ve siyasi partileri seçimlerin "başarılı bir şekilde tamamlanması" nedeniyle tebrik eden ABD Büyükelçiliği de dahil olmak üzere Bölge'nin demokratik süreçlerini memnuniyetle karşıladı.

Patel, Kürdistan Bölgesi seçimlerinde medyanın ve sivil toplum örgütlerinin rolünü överek, “Sivil toplumun ve medyanın bu seçimde oynadığı rolü kesinlikle alkışlıyoruz” dedi.

Seçimlerde toplamda 1.191 aday meclisteki sandalyeler için yarıştı. Seçime katılım oranı yüzde 72 oldu.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu’na göre Kürdistan Bölgesi’nde 2 milyondan fazla kişi oy kullandı.