Güney Sudan, Sudan'daki iç savaşta arabuluculuk yapacak

22-09-2023
Diyar Kurda
Etiketler Güney Sudan Maliye Bakanı Barnaba Chol Güney Sudan Sudan BM
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Güney Sudan Maliye Bakanı, hükümetin Sudan'daki çatışmaya arabuluculuk yapmaya çalıştığını söyleyerek, Sudan'da barışın yakında sağlanacağı yönünde umudunu dile getirdi.

Güney Sudan Maliye Bakanı Barnaba Chol, New York'ta toplanan BM 78. Genel Kurulu’na katıldı.

Rûdaw Washington Temsilcisi Diyar Kurda'nın sorularını cevalayan Bakan Barnaba Chol, "Sudan'daki çatışmaya arabuluculuk yapmaya çalışıyoruz. BM ve Güvenlik Konseyi'nin desteğiyle Sudan'daki krizin çözüleceğini düşünüyorum ve umarım Sudan'da yakın zamanda barışı görürüz” dedi.

Sudan'da, General Abdulfettah el-Burhan komutasındaki Sudan Silahlı Kuvvetleri ile Muhammed Hamdan Degalo liderliğindeki paramiliter Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasında Nisan 2023'ün ortasında bir çatışma olarak patlak vermişti.

Bu ayın başlarında el-Burhan, Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir tarafından kabul edildi ve Güney Sudan'ın, Sudan'daki taraflar arasında arabuluculuk yapacak en iyi konumdaki aktör olduğuna inandığını ifade etti.

“Biz bağımsızlığımızı öncelikle bölgenin desteğiyle ve Amerika Birleşik Devletleri gibi çok güçlü gelişmiş ülkelerin desteğiyle elde ettik. Haklarımızı desteklemekte ve ülkemizin bağımsızlığı için mücadele etmekte kararlıydılar” diyen Barnaba Chol, bağımsızlığa giden yolu değerlendirdi.

Chol, “ABD'den ve bölge dahil dünyanın farklı ülkelerinden destek almaya devam ediyoruz, bu nedenle Amerika Birleşik Devletleri ve Sudan dahil dünyanın birçok ülkesiyle iyi ilişkilerimiz var" diye konuştu.

78’inci BM Genel Kurulu Salı günü başladı. Kurul önümüzdeki haftaya kadar devam edecek. BM Genel Kurulu’na katılmak için yüzlerce dünya lideri ve delege New York'ta toplandı. Yaklaşık 150 devlet ve hükümet başkanı kurulda konuşma yapacak.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli