Guterres'ten Rûdaw'a: Ülkeleri temiz enerji konusunda teşvik ediyoruz
Mecid Nizamedin Gili
New York (Rûdaw) – Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Ülkelerin temiz enerji kullanmaya geçiş sürecini teşvik ediyoruz ve bu süreçleri hızlandırmakta aktif çaba sergiliyoruz” dedi.
Birleşmiş Milletler 77’inci Genel Kurulu'nun bu yılki oturumunun ana başlıklarından biri de iklim değişikliği.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, dün Rûdaw muhabiri Mecid Nizamedin Gili’nin iklim değişikliği sorusuna cevapladı. Guterres, "İlgili ülkeler tarafından yönergelerimizin katı bir şekilde uygulanmasını sağlamak için ek çalışmalar yaptık" dedi.
Birleşmiş Milletler istatistiklerine göre Irak, iklim değişikliğinden en çok etkilenen beş ülkeden biri.
Irak Planlama Bakanlığı'nın istatistiklerine göre ülke topraklarının yüzde 43'ü kuraklık nedeniyle çöle döndü. Irak’ın diğer bölgeleri de çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya.
Su sıkıntısı çeken 39 ülke arasında yer alan Irak, son 40 yılda ikinci kez bu kadar yaygın bir kuraklık yaşıyor.
Karbon salınımı küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin ana nedenlerinden biri olarak kabul ediliyor. Gelişmekte olan ülkeler enerji kaynağı olarak petrol ve gaz yerine temiz enerjiye yönelmeye çalışıyor.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, ülkelerin birlikte çalışmasının ve gelişmiş ülkelerin zehirli gaz salınımını azaltmaya yardımcı olmaları gerektiğini söylüyor.
Rûdaw muhabirinin Antonio Guterres’e sorusu ve aldığı cevap şöyle:
Rûdaw: Ekselansları, iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerine ilişkin uyarıların artık sadece tahmin olmadığını, şimdi gerçekleştiğini ve Irak, Kürdistan Bölgesi ve Ortadoğu'nun diğer bölgelerinde etkilenin daha sarsıcı olarak görülebileceğini defalarca söyledi. Irak’ta toz fırtınaları eşi görülmemiş seviyelere ulaştı, kuraklık ve su kıtlığı milyonlarca insanı etkiledi. Bu olaylar insanların göç etmesine neden oldu. Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplum, iklim değişikliği mağdurları için ne yapacak?
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres: Öncelikle, sağladığımız desteğe ek olarak, gelişmekte olan ülkelerdeki ortaklarımızı, uluslararası finans kuruluşlarını ve özel teknoloji şirketlerini, gelişmekte olan ekonomilere sahip ülkeler ve bunların geçiş süreci ile işbirliği yapmaya teşvik etme konusunda çok aktifiz. Önümüzdeki on yılda sera gazı emisyonlarını azaltmaya yardımcı olmak için temiz enerji kullanımını hızlandırma hedefimiz var. Ülkelerin gelişmişlik düzeyi, gaz ve petrole bağımlılık düzeyi ülkeden ülkeye değişmektedir. Bu nedenle, bu iki tür ülke bu alanda birlikte çalışmalıdır. Ortaklarımızı teselli etmekle kastettiğim buydu. Gelişmiş ülkeler, zehirli gazların emisyonunu azaltmak için gelişmekte olan ülkelerle işbirliği yapmalı. Öte yandan, etkilenen ülkeler tarafından yönergelerimizin katı bir şekilde uygulanmasını sağlamak için daha fazla çalışma yaptık. Mısır’da iklim değişikliği zirvesi gerçekleştirmeyi planlıyoruz.