Haber Merkezi – Fransa seçimlerinde bir otelde temizlik işçisi olan Afrika kökenli 48 yaşındaki Rachel Keke, parlamentoya seçildi. Keke kendisi gibi çok sayıda işçi ile beraber Fransız tarihinin en uzun otel grevlerinden birine öncülük etmişti.
Fransa'da parlamento seçimleri büyük sürprizlerle sonuçlandı. İki ay önce yeniden Fransa Cumhurbaşkanı seçilen Emmanuel Macron'un partisi Ensemble (Birlik), Ulusal Meclis'te çoğunluğu kaybederken sol ittifaktan aday olan temizlik görevlisi Afrika kökenli Rachel Keke rakibini yenerek parlamentoya seçildi.
Parlamentoya seçilen Rachel Keke, zaferini arkadaşları ile birlikte kutladı.
Keke yaptığı konuşmada “Bu geceden itibaren Parlamentonun bir üyesiyim. Ben sessizlerin sesi, temizlik işçilerin sesiyim. Seçimlerde aday olmama imkan tanıyan ittifaka teşekkür ediyorum” dedi.
Parlamentoya en fazla oranda kadın gönderen taraf Sol İttifak
Fransa seçimlerinde Ensemble (Birlikte) İttifakı ile baş başa giden eski Marksist Jean-Luc Mélenchon liderliğindeki sol ittifak’ı (NUPES) parlamentoya en yüksek oranda kadın vekil gönderen taraf oldu. NUPES Ulusal Meclis’e gönderdiği 131 parlamenterden 57’si kadın. Yüzde 47 oranıyla en fazla kadın parlamenter çıkaran siyasi ittifak oldu.
Önceki seçimlere göre kadın parlamenter sayısı düştü
Ancak geçmiş seçimlere oranla bu seçimlerdeki kadın vekil sayısı düştü. Seçim sonuçlarına göre bu dönemki Ulusal Meclis’te görev yapacak 577 parlamenterden 217’si kadın. Bu sayı ile parlamentodaki kadın oranı yüzde 37, 5’i buldu. Bu önceki seçimlere göre gerilemeyi ifade ediyor. Zira 2017’deki genel seçimlerde parlamentodaki kadın sayısı 224 ile yüzde 38.8’e tekabül ediyordu.
Fransa’da kadın parlamenterlerinin sayısındaki düşüş aşırı sağ partisi Ulusal Bütünleşme Hareketi lideri Marine Le Pen'in izlediği politikadan kaynaklandığı şeklinde yorumlanıyor.
Son seçimlerde Cumhuriyetçi Parti’den(Parti Républicain) meclise seçilen 61 parlamenterden 18’i kadın. Le Pen'in Ulusal Birlik' partisinin 89 parlamenterinden 33’ü kadın. Macron liderliğindeki Ensemble (Birlikte) İttifakı’nın 245 parlementerinden 95’i kadın.
Dünya üzerindeki 185 parlamentoda cinsiyet “eşitliği ve denge” sıralamasında Fransa 33. sırada yer alıyor.
İnsan hakları, demokrat ve sivil toplum örgütlerine göre, Fransa’nın “eşitlik, özgürlük ve kardeşlik” sloganı ilegerçekleşen devrimlere oranla ülkedeki cinsiyet temelli eşitlik ve özgürlük düzeyi çağın gerisinde.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın