Kıbrıs'ta doğal gaz rezervi keşfedildi

Haber Merkezi – Eni ve TotalEnergies’den oluşan konsorsiyum, Kıbrıs'ın 160 kilometre güneybatısında yeni bir doğal gaz rezervi keşfetti.

Kıbrıs hükümetinden yapılan açıklamaya göre keşfedilen saha adanın 160 kilometre güneybatısında yer alıyor.

DW’nin haberine göre, İtalyan petrol ve doğal gaz şirketi Eni ile Fransız TotalEnergies'in oluşturduğu konsorsiyumun sondaj çalışmalarında bulunan doğal gaz rezervinin hacmi yaklaşık 85 milyar metreküp.

Yunanistan’da yayınlanan Kathimerini gazetesi konuyla ilgili haberinde keşfin “Zeus 1” hedefinde gerçekleştiğini ve bu hedefin Kıbrıs'ın ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgenin” altıncı parselinde yer aldığını yazdı.

Haberde, bulunan doğal gaz yatağının 22 Ağustos tarihinde yine İtalyan-Fransız konsorsiyumu tarafından 6'ncı parselde keşfedilenden daha büyük bir saha olduğu belirtildi. O keşifte bulunan doğal gaz rezervinin hacmi tahminen 70 milyar metreküp olarak açıklanmıştı.

Haberde ilk tahminlere göre bulunan doğal gaz rezervinin hacminin 56-99 milyar metreküp arasında olduğu belirtildi. Keşfin, Glafkos, Cronos 1, Afrodit hedeflerinde keşfedilen yataklarla birleştirildiğinde Kıbrıs'ın potansiyelini 388-515 milyar metreküp arasına çıkarttığı belirtildi.

Kathimerini haberinde yeni sahanın bulunmasıyla birlikte Güneydoğu Akdeniz bölgesinin Avrupa için yeni bir doğal gaz kaynağı olma ihtimalinin güçlendiğini ve keşfin Avrupa'nın enerji bağımsızlığına katkıda bulunacağını yazdı.