İsrail ile Hamas arasındaki olası rehine anlaşması nasıl işleyecek?

21-11-2023
Etiketler Rehine Takas Anlaşma İsrail Hamas Gazze
A+ A-

Haber Merkezi - İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ile Hamas arasında gerçekleşmesi beklenen rehine takası anlaşmasında ilerlemeler olduğunu, yakında güzel haberler almayı umut ettiklerini belirtti.

Netanyahu, "Yakında güzel haberler almayı umut ediyoruz" dedi. İsrail'e göre, Hamas’ın askeri kolu Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli rehine bulunuyor.

“1'e 3 şeklinde işleyebilir”

BBC olası rehine takası anlaşmasının nasıl işeyeceğini yazdı.

BBC’nin Reuters'tan aktardığına göre son 24 saat içinde gelen haberler, olası anlaşmanın karşılıklı takas şeklinde işleyeceğini gösteriyor.

Reuters iki ayrı kaynağa dayandırarak karşılıklı serbest bırakmanın 1'e 3 şeklinde işleyebileceğini bildirdi. Günlere yayılacak karşılıklı takaslarda 10 rehineye karşı 30 Filistinli mahkumun bırakılabileceğinden söz ediliyor.

“Kara harekatı 5 gün boyunca durdururulabilir”

Reuters'a göre olası anlaşma, kara harekatının beş gün boyunca tamamen durdurulmasını, hava operasyonlarının ise kısmi olarak durdurulmasını içeriyor.

Hamas yetkilisi Issat el Reshiq, her iki tarafın da kadınları ve çocukları serbest bırakacağını belirtti.

BBC'nin Kudüs’teki Orta Doğu Muhabiri Tom Bateman anlaşmaya yakın isimlerle görüşmelerine dayanarak, rehinelerin aşama aşama serbest bırakılabileceğini kaydediyor.

“İsrail'deki Filistinli tutukluların serbest bırakılması da gündemde”

BBC'nin güvenlik muhabiri Frank Gardner de kendi ulaştığı kaynakların 50 ila 70 İsrailli rehinenin serbest bırakılması konusunda iyimser olduğunu aktarıyor. 18 yaş altı çocuklar ve kadınları kapsayacak şekilde İsrail'deki Filistinli tutukluların serbest bırakılması da gündemde.

Saldırılara katılan Hamas ve İslami Cihad'dan kaynaklar, isimlerinin gizli kalması kaydıyla AFP'ye, gruplarının ateşkes anlaşması şartlarını kabul ettiğini bildirdi.

Kaynakların değişebileceğini söylediği anlaşmaya göre, 50 ila 100 İsrailli sivil ve yabancı rehine serbest bırakılacak, ancak askeri personel serbest bırakılmayacak.

Karşılığında aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 300 Filistinli İsrail hapishanelerinden serbest bırakılacak.

Hamas ve İslami Cihad kaynaklarına göre, önerilen anlaşma aynı zamanda Gazze'ye 300 kamyona kadar gıda ve tıbbi yardımın girmesine de izin verecek.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli