Belçika Başbakanından Rûdaw'a: İran'ın Ukrayna'daki savaşa katılımı netleşti

21-10-2022
Belçika Başbakanı Alexander De Croo
Belçika Başbakanı Alexander De Croo
Etiketler Belçika Alexander De Croo Estonya Kaja Kallas
A+ A-

Brüksel (Rûdaw) - Belçika Başbakanı Alexander De Croo, ülkesinin İran'a uygulanan herhangi bir yeni yaptırım paketine tam desteğini teyit ederek, “İran'ın Ukrayna'ya karşı savaşa katılımının daha net hale geldiğini” ve bunun “kabul edilemez” olduğunu vurguladı.

Rudaw muhabiri Ala Şali’nin sorusuna yanıt veren Alexander De Croo, İran’ın Ukrayna’daki savaşa destek verdiğinin daha net bir hale geldiğini belirterek "İran'a yeni bir yaptırım paketi uygulanırsa buna tam destek vereceğiz" dedi.

Avrupa liderleri, Avrupa ekonomisinin Çin'e bağımlılığını durdurmak, Ukrayna'yı desteklemek ve Ukrayna'ya karşı savaşa dahil olması nedeniyle İran'a yaptırım uygulamak üzere Avrupa Birliği konferansının ikinci günü için Belçika'nın Brüksel kentinde bir araya geliyor.

Avrupalı liderler, Çin'in artık Avrupa Birliği'ne rakip olarak görülmesi gerektiğine inanıyor.

AB ülkelerinin liderleri, İran'a yaptırım uygulanması konusundaki tutumlarını netleştiriyor.

Estonya Başbakanı Kaja Kallas Rudaw’a  verdiği demeçte, "İran'daki insan hakları durumundan kesinlikle endişe duyuyoruz ve bugün kesinlikle bu konuyu ve gelecekteki adımlarımızı tartışacağız" dedi.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, Avrupa'yı etkileyen enerji krizi, ekonomik durum, Rusya-Ukrayna savaşı ve dış ilişkiler gibi konuları görüşmek üzere Brüksel'de bir araya geldi.

AB üyesi 27 ülkenin devlet veya hükümet başkanlarının katılımıyla Brüksel'de gerçekleştirilen ve 2 gün sürecek AB Liderler Zirvesi başladı.

Zirve sürerken AB ülkeleri, Ukrayna'daki savaşta kullanması için Rusya'ya insansız hava aracı gönderdiği gerekçesiyle İran'a yaptırım kararı aldı.

Çekya'nın yürüttüğü AB dönem başkanlığından yapılan açıklamada, yaptırımların, insansız hava araçlarının Ukrayna'nın vurulmasında kullanıldığı için uygulanacağı belirtildi.

Yeni karar kapsamında İranlı 3 kişi ile 1 kuruluşa yaptırım getirildi. Ayrıca daha önceki yaptırım listesine alınan İran'a ait 4 kuruluşa uygulanan yaptırımlar da uzatıldı.

AB Resmi Gazetesi'nde, yeni yaptırım listesine eklenen kişilerin İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, İran Savunma Bakanlığı Araştırma ve Endüstriyel İlişkiler Birimi Başkanı General Seyid Kureyşi ve İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava Uzay Kuvvetleri İnsansız Hava Araçları Komutanı Tuğgeneral Said Agacani olduğu açıklandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli