20 YIL SONRA İLK - Esad'ın Çin ziyareti başladı

Haber Merkezi - Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Çin ziyareti başladı.

Beşar Esad, Suriye'de iç savaşın başlamasından 20 yıl sonra ilk defa Asya Oyunları'nın açılış törenine katılmak üzere Çin'e gitti.

“Air China” havayolu şirketine ait bir uçakla sabah saatlerinde Çin’e varan Beşar Esad'ın Asya Oyunları'nın açılış törenine katılması bekleniyor.

Esad, ardından yarın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya gelecek.

Beşar Esad ve beraberindeki heyetin pazar ve pazartesi günleri başkent Pekin'de bir dizi temasta bulunması planlanıyor. Esad'a Çin ziyaretinde eşi Esma Esad da eşlik ediyor.

Çin'i en son bundan yaklaşık 20 yıl önce ziyaret eden Beşar Esad'ın günler sürmesi planlanan bu ziyareti, 2011 yılında iç savaşın çıkmasından bu yana ülkesinden en uzun süre uzak kaldığı dönemlerden biri olacak.

Çin'in aracılık etmesi sonucu altı ay önce Suudi Arabistan ve İran'ın yedi yıllık bir aradan sonra diplomatik ilişkileri yeniden tesis etmişti.

Riyad ile Tahran arasındaki bağların yeniden kurulması, Suudi Arabistan'ın Suriye'nin Arap Birliği'ne kabulüne olumlu yaklaşmasıyla sonuçlandı ve Şam, 12 yıllık bir aradan sonra yeniden birliğe kabul edildi.