Estonya, İsveç'in NATO üyeliğine desteğini yineledi

21-09-2023
Diyar Kurda
Etiketler Estonya Cumhurbaşkanı İsveç NATO
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis, ülkesinin İsveç'in NATO'ya katılma çabalarına verdiği desteği yineledi. İsveç’in NATO üyeliğine başvurusu, Türkiye'nin adaylığa olan muhalefetini geri çekmesinden önce tehlike altındaydı.

Estonya Devlet Başkanı Alar Karis, New York’taki 78’inci BM Genel Kurulu oturum aralarında Rûdaw Washington Temsilcisi Diyar Kurda'ya verdiği demeçte, İsveç’in NATO’ya üyeliği başvurusu hakkında, "Elbette destekliyoruz, çünkü bizim pozisyonumuz İsveç'i desteklemek yönünde. Finlandiya'yı zaten destekledik. İsveç'in NATO'nun bir parçası olacağını umalım" dedi.

İsveç ve Finlandiya geçen yıl, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından, onlarca yıldır devam eden askeri bağlantısızlık geleneğini bir yana bırakıp, NATO'ya katılmak için başvurdular.

Türkiye, katılıma onay verme karşılığında İskandinav ülkelerinden Kürt gruplara baskı yapasını istedi.  Ancak Finlandiya'nın başvurusu Nisan ayında onaylandı.

Temmuz ayında ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç Başbakanıyla yapılan anlaşma kapsamında konuyu onaylanmak üzere Türkiye parlamentosuna ileteceğini söyleyerek İsveç'in NATO’ya katılımını kabul etttiklerini söyledi.  

BM 78’inci Genel Kurulu Salı günü başladı ve önümüzdeki haftaya kadar devam edecek. Etkinliğe katılmak için yüzlerce dünya lideri ve delege New York'ta toplandı. Yaklaşık 150 devlet ve hükümet başkanı kurulda konuşma yapacak.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli