Erbil (Rûdaw) – 17 Haziran’da İtalya açıklarında batan göçmen teknesinde bulunan 35 göçmenin cansız bedenine ulaşıldı.
Türkiye'den yola çıkan içerisinde ağırlıklı Rojhılat ve Güney Kürdistan vatandaşlarının olduğu göçmen teknesi İtalya’nın güneyinde batmıştı.
15 Haziran'da yola çıkan 17 Haziran'da batan teknedeki göçmenlere yardım 20 Haziran'da ulaşmıştı.
Sadece 11 kişinin kurtarıldığı faciada onlarca insan kayıptı.
Rûdaw’ın edindiği bilgiye göre yapılan arama-kurtarma çalışmalarında şuana kadar 35 göçmenin cesedine ulaşıldı. Ve 11 göçmen kurtarıldı. Kurtarılan göçmenler İtalya’daki çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı.
Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Hükümeti İtalya Temsilci Rêzan Heme Salih, kurtarılanların büyük kısmının Kürt olduğunu bir kişinin ise Kerküklü bir Arap vatandaş olduğunu söylemişti.
İlk bilgilere göre; kurtarılanlar arasında Bokan, Hewraman ve Mahabadlı 3 Rojhılatlı Kürt, Erbil’i Müjde Omer ve oğlu Miran bulunuyor.
Kürdistan Bölgesi Hükümeti Dışilişkiler Ofisinden yapılan açıklamada, teknede bulunan vatandaşların listesini İtalya Temsilciliği aracılığı ile Roma hükümetine iletildiği ve göçmenlerin kurtarılması çalışmaları konusunda İtalya hükümeti ile işbirliği içerisinde olunacağı kaydedildi.
Rêzan Heme Salih, teknede kurtarılan Kürdistan Bölgesi vatandaşlarının istemeleri halinde evlerine dönebileceğini söyledi.
İtalya İçişleri Bakanlığı ve Kürdistan Bölgesi Roma Temsilciliği göçmenlerin durumuna ilişkin ortak çalışma ve işbirliği içerisinde olduğu kaydedildi.
15 Haziran’da Türkiye’nin Bodrum kendinden yola çıkan göçmen teknesi İtalya’nın güneyine 193 km kala batmıştı.
Tekne faciasından kurtulan Rojhılatlı göçmen Rüya Muhyeddin Rûdaw’a yaptığı açıklamada teknede çoğunluğu Kürt, 24’ü çocuk 76 göçmenin olduğunu söyledi.
Rüya Muhyeddin, 3 günlük yolculuğun ardından 17 Haziran’da teknelerinde açılan bir delikten dolayı battığını 20 Haziran’a kadar denizde yaşam mücadelesi verdiklerini ve bir Fransız ballıkçı teknesi tarafından kurtarıldıklarını aktarmıştı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın