Kolombiya'da eski gerilla Tiktok kralını yendi

21-06-2022
Rûdaw
Etiketler Kolombiya Gustavo Petro Joe Biden
A+ A-

Haber Merkezi - Eski solcu isyancı Gustavo Petro, Kolombiya'nın yeni cumhurbaşkanı oldu ve "bugün halk için bir parti, İlk popüler zaferi kutlayalım " diye bir paylaşımla halkı eğlenceye davet etti. Petro'nun başkan yardımcısı ülkenin görevdeki ilk siyahi kadın 40 yaşındaki Francia Márquez.

Ülkenin sol kanattan ilk cumhurbaşkanı olan Petro, ülkenin anayasası nedeniyle bir dönem daha aday olmasına izin verilmeyen ve sevilmeyen muhafazakar Iván Duque'nin yerini aldı.

“Bugün itibariyle Kolombiya değişiyor, bizi hedeflerimizden birine götüren gerçek bir değişim, sevgi siyaseti, anlayış ve diyalog” diyen Petro'nun başkan yardımcısı ülkenin görevdeki ilk siyah kadını 40 yaşındaki Francia Márquez olacak.

İkinci turdan sonra tüm oylar sayıldığında, Petro'nun rakibi Rodolfo Hernández'e karşı yüzde 50,4 oy aldığı, yani yaklaşık 700 bin oy farkı ile seçimi kazandığı görüldü.

Hernández, yenilgiyi de kabul ettiği Facebook'taki canlı yayında, “umarım Bay Gustavo Petro ülkeyi nasıl yöneteceğini bilir ve yolsuzluğa karşı söylemine sadıktır” dedi.

29 Mayıs'ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda, ne Gustavo Petro ne de Rodolfo Hernández yeterli oyu alamamıştı ve ikinci turdan önce, adaylar kamuoyu yoklamalarında zaman zaman eşit orandaydılar.

Tiktok kralı

62 yaşındaki senatör Gustavo Petro, 2012-2015 yılları arasında başkent Bogota'nın belediye başkanıydı ve daha önce iki kez cumhurbaşkanı olmaya çalıştı. Eski (şimdi dağılmış olan) gerilla grubu M-19'daydı. Şimdi ise, yerli halk ve diğer savunmasız insanlar için mücadele eden bir 'savaşçı'. Seçimlerin ilk turunda oyların yüzde 40'ından fazlasını almıştı.

Birdenbire ortaya çıkan ve seçkinler eleştirisi söylemiyle diğer tüm sağcı adayları eleyen ve ABD Başkanı Donald Trump'a benzetilen Hernández, ilk turda yüzde 28 oy aldı. Hernàndez'in seçim kampanyasını önemli ölçüde sosyal medyada sürdürdü. 77 yaşındaki Hernàndez' kamoyu tarafından Tiktok kralı olarak adlandırılıyordu.

Biden’dan tebrik telefonu

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Kolombiya Cumhurbaşkanı seçilen Gustavo Petro ile seçim başarısını tebrik etmek üzere telefonda görüştüğü açıklandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Blinken’ın Kolombiya Cumhurbaşkanı seçilmesinden dolayı tebrik etmek ve ABD'nin ikili ilişkilere olan kararlı bağlılığını yinelemek için Petro ile konuştuğunu açıkladı.

Price, “Bakan Blinken, ülkelerimizin ortak demokratik değerlerinin altını çizdi ve 200 yıllık ABD-Kolombiya dostluğunu daha da güçlendirme sözü verdi.” ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli