‘Ukrayna, Suriye’deki Kürtlerin yardımıyla Rusya güçlerine saldırmayı planladı’

21-04-2023
Etiketler Rusya Ukrayna DSG Saldırı
A+ A-

Haber Merkezi - Sızan gizli bir ABD istihbarat belgesine göre, Ukrayna askeri istihbarat teşkilatı, Suriye'deki Rus kuvvetlerine Kürtlerin gizli yardımını kullanarak saldırılar düzenleme planları geliştirdi.

The Washington Post’ta yer alan iddiaya göre, Ukrayna'daki savaştan binlerce mil uzakta olan yeni bir savaş alanının devreye girmesi, Rusya'ya kayıplar yüklemek, maliyeti artırmak ve Moskova'yı Ukrayna'daki kaynakları yeniden konuşlandırmaya zorlamak için tasarlandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, planlamanın durdurulması için aralık ayında talimat vermişti ancak 23 Ocak itibarıyla toplanan istihbarata dayanarak sızan belge, planlamanın nasıl ilerlediğini ve Ukrayna'nın yeniden canlandırması durumunda böyle bir kampanyanın nasıl ilerleyebileceğini ayrıntılı olarak ortaya koyuyor.

Century International düşünce kuruluşundan Aron Lund, Suriye'de Rus kuvvetlerine yönelik saldırıların "tehdit seviyesini Rusların takviye kuvvet çağırması gerekeceği noktaya kadar yükseltebileceğini" söyledi ki bu da Ukrayna'daki savaş çabalarına yardımcı olabilir.

Belgede, aralık ayındaki planlama sırasında, Ukrayna askeri istihbarat görevlilerinin Rus kuvvetlerine insansız hava araçları kullanarak saldırmayı, başta "küçük" saldırılar gerçekleştirmeyi ve muhtemelen saldırılarını yalnızca Wagner paralı asker grubunun kuvvetleriyle sınırlamayı tercih ettikleri belirtiyor.

Sızan belgeye göre, Ukrayna, Rojava’daki Demokratik Suriye Güçleri'ni (DSG) Rus hedeflerini vurmak ve İHA saldırıları ile birlikte belirsiz “doğrudan eylem” faaliyetleri yürütmek üzere eğitmeyi değerlendirdiler.

Belgede, DSG’nin Ukrayna operasyonlarını destekleme karşılığında eğitim, hava savunma sistemleri ve rolünün gizli tutulacağına dair bir garanti istediği aktarılıyor.

Ayrıca, DSG liderliğinin Kürt bölgelerindeki Rus mevzilerine yönelik saldırıları da yasakladığı belirtiliyor.

Sızan belgeye dair konuşan DSG Basın Sözcüsü Ferhad Şami, iddiaları reddederek “Güçlerimizle ilgili bahsettiğiniz belgeler gerçek değil, güçlerimizin hiçbir zaman Rusya-Ukrayna savaşında taraf olmadı” dedi.

Türkiye'nin planlamadan haberdar olduğu ve saldırıların muhalif grupların kontrolündeki alanlar yerine DSG kontrolündeki alanlardan yapılması taraftarı olduğu da sızan belgede yer alan başka bir iddia.

Bölgede çalışan ABD'li eski bir yetkili, “Türkiye böyle bir planla karşılaşacak olursa, Ukrayna-DSG ittifakını tuzağa düşürerek Rusya'nın gazabını onlara yöneltmesi Türkiye’nin çıkarına olur" değerlendirmesinde bulundu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli