İsrail ile Hamas arasında yeni ateşkes sinyali

20-12-2023
Etiketler İsrail Hamas Ateşkes Gazze
A+ A-

Haber Merkezi – İsrail ile Hamas arasında yeni ateşkese varılabileceğine dair yeni sinyaller gelmeye başladı. Geçen ay varılan ateşkes kapsamında İsrailli ve Filistinli rehineler karşılıklı serbest bırakılmıştı.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog dün akşam yaptığı açıklamada, İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için Gazze Şeridi'nde yeni bir "insani ara"ya hazır olduklarını belirtti.

Herzog, İsrail'deki yabancı ülkelerin büyükelçileriyle bir araya geldiği toplantıda gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

İsrail saldırılarında çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 20 bine yakın kişinin öldürüldüğü Gazze'de halkla değil Hamas ile savaştıklarını belirten Herzog, bölgeye insani yardımların artması için çaba harcadıklarını söyledi.

Herzog, son iki haftada BM ve diğer uluslararası yardım kuruluşları aracılığıyla Gazze'ye günde 100 ila 125 arasında insani yardım tırının girdiğini söyleyerek bunun 3 katına çıkarılabileceğini aktardı.

İsrail ile Hamas arasında yeni bir esir takası mutabakatı olasılığına da değinen Herzog, "İsrail'in, rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak amacıyla yeni bir 'insani duraklamaya' ve ilave insani yardıma hazır olduğu gerçeğini yineleyebilirim” diye konuştu.

İsmail Haniye ateşkes için Mısır'a gidecek

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasını görüşmek üzere bugün Mısır'a gitmesi bekleniyor.

DW’nin Hamas'a yakın çevrelerden aldığı bilgiye göre Katar'da yaşayan Haniye bugün "üst düzey" Hamas heyeti ile birlikte Mısır'da görüşmeler yapacak.

Haniye'nin Mısır İstihbarat Servisi Şefi Abbas Kemal'le de bir görüşme yapması planlanıyor. Mısır'daki görüşmelerin amacı, "tutukluların serbest bırakılması ve Gazze Şeridi'ne yönelik kuşatmanın sona ermesi için bir uzlaşma hazırlamak amacıyla savaşın durdurulması" olarak açıklandı. Bunun yanı sıra görüşmelerde Gazze Şeridi'ne yardımların gönderilmesi, İsrail Ordusu'nun Filistin bölgelerinden çekilmesi ve Filistinliler'in Gazze Şeridi'nin kuzeyine yeniden dönebilmesi gibi konular gündemde olacak.

Bir haftalık ateşkes olmuştu

Kasım ayında Katar, Mısır ve ABD'nin arabuluculuğunda yapılan görüşmeler sonrasında İsrail ve Hamas bir hafta insani ateşkes ilan etmiş ve bu süre içinde Hamas 105 rehineyi, İsrail ise cezaevlerindeki çoğu çocuk ve kadın 240 tutukluyu serbest bırakmıştı. İsrailli yetkililerin verdiği bilgiye göre Hamas'ın elinde halen 129 İsrailli rehine bulunuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli