Rûdaw takipte: AB ülkeleri zirve düzenliyor, ana gündem enerji krizi ve İran’a yaptırımlar

20-10-2022
Rûdaw
Etiketler AB Enerji krizi Ukrayna Rusya Tahran İran
A+ A-

Brüksel (Rûdaw) – AB ülkelerinin liderleri, Rusya-Ukrayna savaşı, Tahran’a yönelik yaptırımlar ve Avrupa'da yaşanan enerji krizine karşı alınacak önlemleri görüşmek üzere Brüksel'de bir araya geldi. Zirveyi takip eden Rûdaw'ın sorusunu yanıtlayan Macron, AB'nin Tahran'a yönelik yaptırımlarına ilişkin "Etkili bir politika oluşturmayı umuyoruz" dedi.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, Avrupa'yı etkileyen enerji krizi, ekonomik durum, Rusya-Ukrayna savaşı ve dış ilişkiler gibi konuları görüşmek üzere Brüksel'de bir araya geldi.

AB üyesi 27 ülkenin devlet veya hükümet başkanlarının katılımıyla Brüksel'de gerçekleştirilen ve 2 gün sürecek AB Liderler Zirvesi başladı.

Zirve sürerken AB ülkeleri, Ukrayna'daki savaşta kullanması için Rusya'ya insansız hava aracı gönderdiği gerekçesiyle İran'a yaptırım kararı aldı.

Çekya'nın yürüttüğü AB dönem başkanlığından yapılan açıklamada, yaptırımların, insansız hava araçlarının Ukrayna'nın vurulmasında kullanıldığı için uygulanacağı belirtildi.

Yeni karar kapsamında İranlı 3 kişi ile 1 kuruluşa yaptırım getirildi. Ayrıca daha önceki yaptırım listesine alınan İran'a ait 4 kuruluşa uygulanan yaptırımlar da uzatıldı.

AB Resmi Gazetesi'nde, yeni yaptırım listesine eklenen kişilerin İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, İran Savunma Bakanlığı Araştırma ve Endüstriyel İlişkiler Birimi Başkanı General Seyid Kureyşi ve İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava Uzay Kuvvetleri İnsansız Hava Araçları Komutanı Tuğgeneral Said Agacani olduğu açıklandı.

Macron: Etkili politika oluşturmayı umuyoruz

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron AB toplantısına katılmadan önce Rûdaw Almanya muhabiri Ala Şali'ye verdiği demeçte, yaptırımlara ilişkin "Burada sivillere yönelik bu saldırıları durdurmak için olumlu bir diyalog ve etkili bir politika oluşturmayı umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan İran ile nükleer anlaşmaya ilişkin ise Macron, “Nükleer faaliyetleri ve bölgesel gerilimleri sınırlamak için müzakereleri sürdürmeyi umuyoruz” dedi.

 

AB Dış Politika Sorumlusu Joseph Borel de bugünkü zirvede AB liderlerini İran'a uygulanan yaptırımlar hakkında bilgilendireceğini söylemişti.

Borel, "Bu sabah İran Dışişleri Bakanıyla karar hakkında konuştum" diyen Borel, "AB'nin Rusya'ya yardım eden herkese karşı elinden geleni yapma kararlılığını gösterdiğini" söyledi.

Scholz: Ortak çaba gerekiyor

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, gaz, petrol, kömür ve elektrik fiyatlarının düşmesi için Avrupa’da ortak çabanın gerektiğini bildirdi.

Scholz, "Fiyatların uygun seviyede olması gerektiği açıktır. Gaz, petrol ve kömür fiyatları düşmeli. Elektrik fiyatları düşmeli. Bu aynı zamanda Avrupa'da hepimizin ortak çabasını gerektiren bir şey" ifadesini kullandı.

 

Leyen: Masada 2 model var

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de, gaz fiyatlarını, özellikle gaz fiyatlardaki ani yükselişleri ve Rusya'nın manipülasyonunu nasıl kontrol altına alacaklarını değerlendireceklerini belirtti.

"Masada 2 model var. Birincisi TTF, yani gazın toptan satışı ile ilgili bir model. İkincisi de doğal gazı elektrik fiyatlarından kısmen ayrıştırmak konusunda" diyen von der Leyen, zirvede bu tedbirlerin ele alınacağını anlattı.

Von der Leyen, AB ülkelerinin doğal gazda yüzde 15 tasarruf yaptıklarını, doğal gaz depolarını kış dönemi öncesinde doldurduklarını ve yenilenebilir enerjiyi yaygınlaştırdıklarını hatırlattı.

Rusya-Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana Rusya'nın AB'ye gaz arzını kasten 3'te 2 azalttığını anımsatan von der Leyen, Avrupa'nın son 8 ayda gaz eksikliğini güvenilir tedarikçilerle karşıladığını ifade etti.

 

Tahran, Rusya'ya insansız hava aracı sağladığını yalanladı

 ABD istihbaratı Temmuz ayında İran'ın Rusya'ya insansız hava aracı tedarik etmeyi planladığı konusunda uyarmıştı. Ertesi ay, ABD istihbaratı İran'ın Ukrayna'da kullanılmak üzere Rusya'ya savaş uçağı gönderdiğini bildirdi.

Geçen haftaki bir toplantıda, üst düzey NATO ve Batılı yetkililer, Rusya'nın Ukrayna'daki pozisyonları hedeflemek için İran insansız hava araçlarını kullandığını bildirmişti.

NATO Genel Sekreteri Jans Stoltenberg, insansız hava araçlarını devre dışı bırakmak için Ukrayna'ya daha fazla askeri teçhizat göndereceğini aktardı.

Pazar günü, ABD medyası İran'ın uzun menzilli füzeler göndermek için gizli bir anlaşma yoluyla Rusya'ya silah sağlama taahhüdünü yeniden teyit ettiğini bildirdi.

Öte yandan Tahran yönetimi ise Rusya’ya yardım ettiği ve silah sağladığı iddilarını ise reddediyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli