John Kerry’den Rûdaw’a: Dünyanın kurtuluşu için hala umut var
New York (Rûdaw) - Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) İklim Özel Elçisi John Kerry, dünyanın iklim değişikliğiyle mücadele edebilecek kadar hızlı davranmadığını ancak yine de bu mücadeleyi kazanabileceğini söyledi.
New York’ta düzenlenen 78'inci Birleşmiş Milletler Genel Kurulu esnasında Rûdaw muhabiri Sinan Tunçdemir’e konuşan John Kerry, iklim değişikliği ile ilgili önemli mesajlar verdi.
Rûdaw muhabirinin “BM Genel Kurulunda iklim değişikliği konusunda dünyaya mesajınız nedir?” sorusuna yanıt veren Kerry, "Mesajım şu; Dünya iklim kriziyle baş edecek kadar hızlı değil ve bu mücadeleyi kazanmak için acele etmemiz gerekiyor. Bu savaşı kazanabiliriz ve kazanmak için yapmamız gerekenleri yaparsak daha sağlıklı oluruz, enerji sorunu olmadan daha temiz, daha güvenli bir dünyaya sahip oluruz” dedi.
John Kerry, “Dünyanın en büyük pazarı haline gelecek yeni bir temiz enerji ekonomisi var, daha fazla iş imkanı yaratılacak, insanların hayatlarında daha iyiye doğru daha fazla değişiklik yapılacak. Ama bunları yapmazsak dünyanın başına felaket gelir. Bu yüzden aciliyeti vurgulamalıyız” diye ekledi.
Genel Kurul kapsamında düzenlenen İklim Zirvesi’nde konuşan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de “İklim krizi insanlık için cehennemin kapılarını açtı, yeryüzünde çok büyük etkiler bıraktı” ifadesini kullandı.
NASA’daki iklim uzmanları, 2023'ün tarihteki en sıcak yıl olduğunu söylüyor ve gelecek yılın bu yıldan daha sıcak olacağı konusunda uyarıyor.
NASA'ya göre sıcaklıklar son kırk yılda istikrarlı bir şekilde arttı ve küresel ısınmanın daha da artacağı öngörülüyor.
Uzmanları, dünyadaki çoğu ülkeyi kapsayan artan sel ve sıcak hava dalgaları gibi küresel ısınmaya işaret eden çeşitli doğal olaylarına dikkati çekiyor.
Artan sıcaklıkların kutuplardaki buz tabakalarını etkilediğini belirten uzmanlar ayrıca orman yangınlarının arttığını ve kuraklık alanlarının genişlediğini bunun da tarıma ve yeşilliğe ciddi zararlar verdiğini söylüyor.
Birleşmiş Milletler, küresel sıcaklıkların sanayi devrimi öncesi sıcaklıklara göre 1,2 santigrat derece arttığını ve 1,5 santigrat dereceyi aşmasına izin verilmemesi gerektiğini vurguluyor.