İsveç’te parlamento ve belediye seçimleri: Çok sayıda Kürt aday yarışıyor

20-08-2022
Etiketler İsveç Kürt adaylar Sosyal Demokrat Parti
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – İsveç’te siyasi parti ve kurumlar seçim çalışmalarını sürdürüyor. 8 partinin parlamentodaki 349 kürsü için yarıştığı ülkede çok sayıda Kürt de aday oldu.

İsveç’te parlamento seçimleri 11 Eylül’de düzenlenirken ülkede aynı zamanda belediye ve yerel seçimler de aynı gün yapılıyor.

Parlemento ve belediye seçimleri için farklı partilerden çok sayıda Kürt aday yarışıyor.

İsveç Kürtleri gerek parlementoda gerekse yerel meclis ile belediyelerde aktif rol alıyor.

Liberal Parti’den aday olan Aziz Alış, “Kürt davası” için aday olduğunu belirtti.

“Bana ‘Sen Kürtçülük’e fazla önem veriyorsun’ dediler”

Rûdaw’ın Diyaspora programına katılan Alış, “Kürt davasına hizmet etmek” adına aday olduğunu kaydederek şöyle konuştu:

“Parlamento için daha önce 2 defa Sosyal Demokrat Parti’den aday olmuştum, fakat sonunda bana ‘Sen Kürtçülük’e fazla önem veriyorsun’ dediler.

Ben de Kürtlüğümde ısrar ettiğim için çekildim ve Liberal Parti’den aday oldum.”

“36 yıldır İsveç’teyim”

Sözlerinin devamında Alış, “36 yıldır ben İsveç’te Kürt davasını yürütüyorum, bu sefer seçilip İsveç Parlamentosu’na uzanmayı hedefliyorum” dedi.

Türkiye’nin Kürtlere yönelik tutumuna dair konuşan Alış, “Türkiye, Kürtlerin haklarına saygı duymadığı müddetçe Avrupa Birliği’ne alınmamalı ve NATO’dan çıkarılmalıdır” ifadesini kullandı.

 

Yerel seçimlerde Goteborg Belediyesi’nin başkanlığı için aday olan Koçer Welatbegi de Sosyal Demokrat Parti listesinde yarışıyor.

“Kürt davasına desteğimi sürdüreceğim”

Welatbegi, Sosyal Demokrat Parti’nin daha fazla hizmet edebileceği ve Kürt davasına daha çok destek olabileceği görüşünde.

Rûdaw’ın yayınına katılan Welatbegi, “Temel hedefim eğitim sektöründe ve kadın ile çocuk alanlarında çalışmalar yürütmek. Zira halen bu alanlarda çalışma yapılması gerektiği kanısındayım” dedi.

“Seçilmem durumunda Kürt davasına desteğimi sürdüreceğim ve İsveç’teki Kürt diyasporasının hizmetinde olacağım” diyen Welatbegi, diyasporada yaşayan Kürtlere seçimlere katılma çağrısında bulundu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli