Reisi’yi taşıyan helikopteri üreten şirketten Rûdaw’a açıklama

20-05-2024
Etiketler Bell Textiron Bell 212 İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi Helikopter kazası
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin bir helikopter kazasında hayatını kaybetmesi üzerine gözlerin çevrildiği Bell Textiron şirketinin genel satış müdürü Rûdaw’a konuştu. Şirket yetkilisi, İran Cumhurbaşkanının şirketlerine ait bir helikopteri kullandığından haberdar olmadıklarını söyledi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdüllahiyan ve yanlarında bulunan heyet  helikopter kazasında yaşamını yitirdi. Reisi ile beraber diğer devlet yetkililerini taşıyan "Bell 212" tipi helikopterin ABD yapımı olduğu öğrenildi.

"Bell 212" helikopterin üretici firması Bell Textiron Genel Satış Müdürü Jay Hernandez  İran Cumhurbaşkanını taşıyan helikopterin şirketlerine ait olmasına ilişkin Rûdaw’ın sorularını yanıtladı.

Jay Hernandez bu konuda şunları söyledi:

“Şirketimizin İran'da herhangi bir faaliyetinin bulunmadığını doğrulayabiliriz. Olaya karışan helikopterin durumu hakkında hiçbir bilgimiz yok.”

İran Cumhurbaşkanı ve beraberindekileri taşıyan "Bell 212” tipi helikopteri, ABD'li şirket "Bell Helicopter" tarafından üretilerek ilk uçuşunu 1968 yılında gerçekleştirdi.

ABD yapımı "Bell 212" tipi helikopter insan taşıma, havadan yangın söndürme, kargo taşıma ve silah montajı da dahil olmak üzere birçok farklı koşulda kullanılabilecek şekilde tasarlandı. Vietnam Savaşı döneminden kalma 'UH-1N Twin Huey'in sivil versiyonu olan bu helikopterler, hem hükümetler hem de özel operatörler tarafından dünya çapında yaygın olarak kullanılıyor.

Şirketin ürettiği bazı helikopterlerin pervanelerinde sorun yaşanırken, şirket, kullanıcıları pervanelerinin zaman zaman yenilmenmesi gerektiği konusunda uyardı.

ABD'li şirket, "daha gelişmiş modeller ve yüksek üretim maliyetlerini" gerekçe göstererek 1998'den bu yana bu moden helikopterlerin üretimini durdurdu.

Helikopter, ABD, İtalya, İspanya, Arjantin ve Suudi Arabistan hava kuvvetlerinin yanı sıra Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan ve Kuzey Makedonya polisi tarafından kullanılıyor.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahyan’ın da içinde bulunduğu üst düzey yetkilileri taşıyan “Bell 212” tipi helikopter öğleden sonra Azerbaycan sınırındaki Tebriz kentinden Tahran'a dönerken dağlık bir bölgeye düştü.

Kazada Reisi ve Abdullahiyan’ın yanı sıra Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim ve Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti de hayatını kaybetti.

Kazaya karışan helikopterin menşei doğrulanmadı ancak İranlı bir kaynak, helikopterin İslam Cumhuriyeti Kızılay Cemiyeti'ne bağlı olduğunu söyledi. Uzmanlar, helikopterin 40 ila 50 yıllık olabileceğini öne sürdü.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli