NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Kiev’i ziyaret etti

20-04-2023
Rûdaw
Etiketler NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Kiev Rusya Ukrayna
A+ A-

Haber Merkezi - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın geniş çaplı işgalinden bu yana ilk kez Ukrayna’nın başkenti Kiev'i ziyaret ederek, NATO’nun Ukrayna'ya verdiği desteği yineledi.

Stoltenberg, Kiev’de, ülkenin doğusunda çatışmalarda hayatını kaybeden Ukraynalı askerlerin anısına çelenk koydu ve St Michael Meydanı'nda ele geçirilen Rus zırhlı araçlarını inceledi.

Ukraynalı liderler ve NATO yetkilileri, geziyle ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

Reuters’in bildirdiğine göre Stoltenberg yolculuğuna, Rusya'nın binlerce kişiyi öldüren, milyonları yerinden eden, şehirleri yerle bir eden ve Ukrayna ekonomisini harap eden yaklaşık 14 aydır devam eden işgalin hayati bir noktasında başladı.

Ukrayna, doğuda sadece küçük ilerlemeler kaydeden Rusya’nın kış ve bahar saldırısını atlattıktan sonra, önümüzdeki haftalarda veya aylarda bir karşı saldırı ile güney ve doğudaki toprakları geri almayı umuyor.

Bir Reuters fotoğrafçısı, NATO genel sekreterinin Ukraynalı askerlere saygılarını sunduktan sonra bir arabaya binip yola çıktığını söyledi.

NATO savaş boyunca Ukrayna'yı destekledi, üye devletler silah gönderiyor. Kiev ise defalarca müttefiklerinden daha fazla silah istedi.

Ukrayna geleceğini ittifakta görüyor ve Rusya birliklerinin kısmen işgal ettiği dört Ukrayna bölgesini ilhak ettiğini açıklamasının ardından geçen Eylül ayında üyelik için başvurdu.

Moskova ise, NATO'yu kendi etki alanı olarak gördüğü yerlere saldırmaya kararlı düşman bir askeri blok olarak görüyor.

Ukrayna, 1991'de Rusya liderliğindeki Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazandı.

Öte yandan Rusya’dan, Stoltenberg'in ziyareti hakkında şu ana kadar bir açıklama yapılmış değil.  

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli