Almanya Başbakanı: Suriye’deki farklı gruplar ve inanç toplulukları için huzurlu bir yaşam imkânı var

Brüksel (Brüksel) - Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Suriye’de yaşanan gelişmelere ilişkin Rûdaw’a yaptığı değerlendirmede, Suriye'deki farklı gruplar için huzurlu bir yaşam fırsatı olduğunu söyledi.

Başbakan Scholz, Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi’ne katıldı.

Rûdaw muhabiri Ala Şali’nin, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik tutumu hakkındaki bir soruya Almanya Başbakanı Olaf Scholz dolayı bir yanıt vererek, "Esad’ın devrilmesi tabii ki iyi bir şey, çünkü çok sayıda vatandaşına karşı saldırı düzenledi, işkence ve cinayet gerçekleştirdi. Artık farklı gruplar ve inanç toplulukları için huzurlu bir yaşam imkânı var. Hukukun, demokrasinin ve farklı gruplar arasındaki uyumun yer aldığı bir sistem kurma fırsatı mevcut. Bu nedenle iyimseriz" değerlendirmesinde bulundu.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz Ala Şali’nin sorusunu şöyle yanıtladı:

Rûdaw: Sayın Başbakan, bugün Başkan Macron’u temsil ediyorsunuz malumunuz kendisi ciddi bir Kürt destekçisi. Bugün siz de Kürtlerden bahsedecek misiniz? Kürtler, IŞİD’e karşı savaştı ve şimdi Türkiye Kürtlere saldırıyor. Bu konuda duruşunuz nedir?

Olaf Scholz: Dün bu soruya yanıt verdim ve aynı yanıtı tekrar edeceğim: Esad’ın yıkılması iyi bir şey, çünkü çok sayıda vatandaşına karşı saldırı düzenledi, işkence ve cinayet gerçekleştirdi. Şimdi, farklı gruplar ve inanç toplulukları için huzurlu bir yaşam imkânı var. Hukukun, demokrasinin ve farklı gruplar arasındaki uyumun yer aldığı bir sistem kurma fırsatı mevcut. Bu nedenle iyimseriz.

Başbakan Scholz, zirvesi öncesi gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

Zirvede Avrupa’nın dünyadaki rolünü de ele alacaklarını ifade eden Scholz, bunun, birçok yeni gücün ortaya çıkmasıyla değişmekte olan bir dünyada AB’nin rolüyle ilgili olacağını belirtti.

Özellikle Asya, Afrika ve Güney Amerika'da dünya meselelerinde söz sahibi olmak isteyen ve bu hakka sahip olan, ekonomik olarak güçlenecek önemli ülkelerin de bulunacağını ifade eden Scholz, "Buna şimdi hazırlanmamız lazım. Bazılarının sandığı gibi dünya iki kutuplu olmayacak" diye konuştu.

Scholz, dünyada çok farklı güçlerin ortaya çıkacağını vurgulayarak "Burada, ekonomik alışverişin mümkün olduğu, demokrasi ve hukukun üstünlüğü düşüncesiyle Avrupa'nın iyi bir perspektife sahip olduğu ve ekonomik olarak güçlü kaldığı barışçıl bir dünya olması önemlidir" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa’nın ekonomik gücü için bürokrasinin azaltılmasını önemli bir konu olarak gördüğünü belirten Scholz, Çin ile hızlı bir şekilde gümrükler konusunda uzlaşmaya gidilmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Scholz, "Çekişmelerle bunu yapmanın bir anlamı yok. Bu nedenle herkesi, müzakerelerle iyi bir sonuca ulaşmaya çağırıyorum" ifadelerini kullandı.

Otomobil endüstrisinin Avrupa'da birlikte desteklenmesini isteyen Scholz, benzer bir şekilde çelik üretimi konusunda sıkıntıların yaşandığını, burada da Avrupa’da koordineli bir yaklaşım gerektiğini ve bu konuların görüşülmesi için "çelik konferansı" yapılmasını talep edeceğini kaydetti.

Ukrayna'ya destek

Almanya Başbakanı Scholz, zirvede Ukrayna konusunun önemli bir başlık olacağını ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Rusya-Ukrayna savaşındaki gelişmeleri ele alacaklarını söyledi.

Ukrayna’ya desteğin sürekli olmasının güvence altına alınması gerektiğini belirten Scholz, "İhtiyaç duyulduğu sürece destek sağlamaya hazır olduğumuz net olmalıdır." dedi.

Başbakan Scholz, Ukrayna'nın egemenliği ve bağımsızlığı konusunda diğer ülkelerin de daha neler yapabileceğine bakmalarını istedi.

Ukrayna konusunda iki konunun gözden kaçmaması gerektiğini ifade eden Scholz, "Öldürülmelerin durdurulması gerekiyor. Barışın mümkün olduğu bir duruma girmeliyiz ve savaşın, Rusya ile NATO arasında bir savaşa dönüşmemesi şeklinde gerilimin artırılmaması açık olmalı" ifadesini kullandı.

Scholz, olası bir barış konusunda Ukraynalıların dahil olmadığı hiçbir kararın alınmaması gerektiğini belirterek ABD'de başkanlık görevini üstlenecek Donald Trump ile yaptığı görüşmede Avrupa ve ABD arasında iyi bir işbirliğinin mümkün olabileceği izlenimini edindiğini söyledi.

Bunun başarılması gerektiğini aktaran Scholz, "Bu, ortak bir meseledir. Ukrayna'yı yalnız bırakmamak ve desteklemek için birlikte yola çıktık" dedi.