AB liderlerinden Rûdaw’a: Yeni Suriye liderliği, görmek istediğimiz şeyi yapmalı

Brüksel (Rûdaw) – Brüksel'de düzenlenen AB-Batı Balkan Zirvesi'nde bir araya gelen liderler, Rûdaw muhabirine konuştu.

Almanya Başbakanı Scholz, “Artık Suriyelilerin barış içinde yaşama fırsatı var” derken AB’nin Dış Politika Sorumlusu Kallas da, "Yeni Suriye liderliği, görmek istediğimiz şeyi yapmalı" ifadelerini kullandı. Belçika Başbakanı De Croo ise Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği (AB) ile Karadağ, Bosna Hersek, Sırbistan, Kuzey Makedonya, Arnavutluk ve Kosova'nın liderleri, zirve toplantısı için Brüksel'de buluştu.

Batı Balkanlar'daki 6 ülkenin liderlerinin AB'nin 27 üyesinin hükümet ve devlet başkanlarıyla beşinci kez bir araya geldiği zirvede, AB'nin 6 ülke ile ekonomik ve diplomatik ilişkileri güçlendirme yolları görüşüldü.

Zirveye liderlerin yanı sıra AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Antonio Costa, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ve Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola da katıldı.

Zirveyi takip eden Rûdaw muhabiri Ala Şali, liderlere Suriye’nin durumu hakkındaki görüşlerini sordu.

Scholz: Herkes artık Esad rejiminin sona erdiğini anlamalı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rûdaw muhabirinin sorusu üzerine, "Herkes artık Esad rejiminin sona erdiğini anlamalı. Bu, en iyi şey. O, halkına saldıran ve onları öldüren bir diktatördü. Kendi halkına karşı en ağır suçları işledi" dedi.

Başbakan Scholz ayrıca, artık Suriyelilerin barış içinde yaşama ve komşularıyla dostane ilişkiler kurma fırsatına sahip olduğunu belirtti.

Alman lider, yeni Suriye yönetimiyle diyalog başlatıldığını vurgulayarak, "Hukukun üstün olduğu, demokratik prensiplere uyulan ve farklı milletlerin ve dinlerin barış içinde bir arada yaşayabileceği bir Suriye'yi destekliyoruz. Bu sürecin bir parçası olmak istiyorsak, bu şartlar bizim için önemli” ifadelerini kullandı.

Beşar Esad rejiminin 8 Aralık 2024'te çökmesinin ardından dünya ülkeleri, özellikle Avrupa ülkeleri, yeni Suriye yönetimiyle görüşmelere başlamak için temsilcilerini Şam’a gönderiyor.

Fransa, İngiltere ve Almanya, diplomatik heyetlerini Şam'a gönderirken İtalya Başbakanı Giorgia Meloni de Roma'nın, yeni Suriye yönetimiyle çalışmaya hazır olduğunu ancak dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Kallas: Görmek istediğimiz adımlar atılmalı

Avrupa Birliği Dış Politika Sorumlusu Kaja Kallas da Rûdaw’a, "Ortadoğu'nun durumu hakkında görüşmelere başlamalıyız. Bölgede müttefiklerimizle bir arada olmak çok önemli" dedi.

Kallas, "Arap ülkeleri, Türkiye, ABD ve Avrupa Birliği, Suriye'nin kalkınması için yeni liderliğin bizim görmek istediğimiz doğrultuda adımlar atması gerektiği konusunda hemfikirdir" ifadelerini kullandı.

Croo: Suriye'de barış için her şey yapılmalı

Belçika Başbakanı Alexander De Croo da, "Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum. Suriye'de barış için her şey yapılmalı. Ülkesine geri dönmek isteyen insanlar, geri dönebilmeli” dedi.

De Croo ayrıca, "Bölgede yıllardır süren kaosa bir son vermeliyiz. Çağrımız, şiddetin sona ermesi ve Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı duyulması yönündedir" şeklinde konuştu.