Kıbrıs’a sığınan Diyarbakırlı genç açlık grevine başladı

19-12-2023
Ferit K.
Ferit K.
Etiketler Ferit Koraltan Kıbrıs Rum Yönetimi Diyarbakır İltica
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Hakkındaki hapis cezaları nedeniyle Türkiye’den ayrılmak zorunda kalarak Güney Kıbrıs’a sığınan Ferit K., tutulduğu mülteci kampından kovuldu. Sokaklarda yatıp kalkan Koraltan 7 gündür açlık grevinde.

Rûdaw’a konuşan Diyarbakırlı Ferit K., “Türkiye’de uğradığım haksızlıklardan çifte standartlardan ve çarptırıldığım hapis cezalarından dolayı kaçmak zorunda kaldım. Hayatımı kurtarmak için çıktığım bu yol beni Kıbrıs Rum Kesimine sürükledi” dedi.

Kıbrıs Rum Yönetiminin ilk başta iltica başvurusunu reddettiğini belirten Ferit K., 9 ay kadar Gren Layn denen Birleşmiş Milletler askerlerinin kontrolündeki yeşil hatta tutulduğunu, burada 7 günlük açlık grevinin ardından “Pournara” diye adlandırılan bir kampa alındığını ve burada da 3 ay kaldığını söyledi.

“7 gündür açlık grevindeyim”

Türlü bahanelerle haksızlıklara, hak ihlallerine ve hakaretlere maruz kaldığını anlatan Ferit K., başından geçenleri şöyle anlattı:

“Daha sonra Kofino denen bir kampa alındım, cezaevi hayatına benzer bir hayat sürdüm. 10 gün sonra bir kavgaya şahit oldum. Daha önce defalarca kavga çıkaran Somalili 3 aile ile 2 Kürt aile kavga etti ve polisler müdahale etti. İngilizcem olduğu için tercüman olarak yardımcı olabileceğimi söyledim. Polisler aileler arasında durmamı ve herhangi bir olumsuzluk olduğunda müsaade etmememi söylediler ve gittiler. Bu arada Somalili aile elinde bıçakla bana saldırdı, ben de bloklamaya çalıştım, bu sırada polisler geldi. Nereli olduğumu sordular. Türkiyeli olduğumu söyledim gözleri döndü ve benimde kavgaya karıştığımı söylediler. Bu yüzden kamptan kovuldum. Param ve yatacak yerim olmadığını 9 ayım dolmadığı için çalışma izni verilmeyeceği için sokaklarda kalacağımı söyledim ama nafile. Yardım kurumlarına gittim ama kimse yardımcı olmadı, normalde mültecilere verilen yardım parasını da alamadım. Bu yüzden daha önceki gibi açlık grevine başladım ve 7 gündür grevdeyim.”

“Deport edemedikleri için hataya sürüklemeye çalışıyorlar”

Bu süre zarfında özel güvenlik görevlileri tarafındandın defalarca tehdit edildiğini dile getiren Ferit K., “Demokratik bir tepki olan grevimi sabote edip en doğal hakkımı kullanmama engel olmaya çalışıyorlar. Birleşmiş Milletler güvencesiyle ülkeye girmiş olmasaydım beni çoktan deport ederlerdi. Deport edemedikleri için hataya sürüklemeye çalışıyorlar. Bunlara ne kadar dayanabileceğimi bilmiyorum ama grevime devam ediyorum” diye konuştu.

Güney Kıbrıs’ta ağır insan hakkı ihlalleri olduğunu savunan genç, “Mülteciler sokaklarda yatmak zorunda bırakılıyor ucuza ve köle gibi çalışmak zorunda bırakılıyorlar. Avrupa’nın mültecileri verilmesi için gönderdiği bütün yardımları kendilerine alıyorlar” ifadelerini kullandı.

Ferit K., sesinin duyulmaması için basının kendisi ile görüşmesinin yasaklandığını belirterek Rûdaw aracılığıyla yardım talebinde bulundu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli