SURİYE - Ocak’ta ateşkes, 6 ayda yeni kabine, 18 ayda seçim…

19-12-2015
Rûdaw
Etiketler Lavrov Kerry Mistora
A+ A-

New York (Rûdaw) - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile ortaklaşa düzenlediği basın toplantısında Suriye anlaşmasının önemini, “dönüm noktası” şeklinde niteledi. 


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Uluslararası Suriye Destekleme Grubu tarafından varılan anlaşmayı onaylamasının ardından Rusya, ABD ve BM Suriye temsilcileri, ortak basın toplantısı düzenledi.

 

Toplantıda Kerry, anlaşmanın, Suriye krizinde bugüne kadar “benzeri görülmemiş bir birliktelik” olduğunu söyledi. 


Kerry, Suriye’de Esed rejimi ile muhaliflerin Ocak ayından itibaren ateşkes görüşmelerine başlayacağına, mezhebe dayanmayan bir geçiş hükümetinin 6 ayda kurularak 18 ay içinde de ülkede seçim ve yeni anayasa yapılacağına işaret etti.

 

Ancak Kerry'nin, Beşar Esad’ın gidişinin herhangi bir takvime bağlanmaması konusunda söz etmemesi dikkat çekti. 


Basın toplantısında hem Kerry, hem de Lavrov, New York’ta yedi saat süren 17 ülke dışişleri bakanları ile BM, Arap Birliği, İslam Konferansı Teşkilatı ve Avrupa Birliği temsilcilerinin katılımı ile sağlanan anlaşmanın Cenevre Bildirgesi, Viyana süreci ile krizin politik yoldan çözümünü kapsadığına işaret etti.

Kerry, konuşmasında, Esed’in geleceği konusunda Rusya ve İran ile keskin şekilde ayrı düştüklerini söyledi.

 

Lavrov, Kerry ve Mistura, daha önce 1 Ocak başlama tarihi olarak müzakere edilen ateşkes görüşmeleri olasılığının düşük olduğu mesajını verdi.

 

Taraflar, görüşmelerin Ocak ayında başlayacağının altını çizmekle yetindi.


Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli