Katar Başbakanı Al Sani: Taraflar rehineler için anlaşmaya çok yakın

19-11-2023
Etiketler Katar Başbakanı Al Sani Katar Ateşkes Rehine Borell İsrail Gazze
A+ A-

Haber Merkezi - Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani bugün yaptığı açıklamada, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıda ele geçirdiği rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin anlaşmanın artık "küçük" pratik meselelere bağlı olduğunu söyledi ancak ayrıntı veya zaman vermedi.

AFP'nin bildirdiğine göre Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Müzakerelerde kalan zorluklar, daha büyük zorluklarla karşılaştırıldığında çok küçük, daha lojistik ve daha pratik" dedi.

Katar, şimdiye kadar geçici ateşkes karşılığında 240 rehinenin bir kısmının serbest bırakılmasını amaçlayan arabulucu görüşmelere yardımcı oldu ve bu arabuluculuk çabası şu ana kadar dört rehinenin serbest bırakılmasına yol açtı.

Başbakan Al Sani, "Görüşmeler son birkaç haftadır zaman zaman iniş ve çıkışlar yaşıyor. İnsanları güvenli bir şekilde evlerine geri getirebilecek bir anlaşmaya varmaya yeterince yakın olduğumuza artık daha fazla güvendiğimi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

İsrail, çoğu sivil yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdüğünü ve yüzlerce rehinenin alındığını belirttiği 7 Ekim saldırılarına yanıt olarak “Hamas'ı yok edeceğini” söylüyor.

2007'den bu yana Gazze'yi yöneten Hamas hükümetine göre, İsrail ordusunun amansız hava ve kara saldırılarında ise 5.000'den fazlası çocuk olmak üzere 12.300 kişiyi öldürdü.

Öte yandan Ürdün'e geçmeden önce Katar emiriyle görüşecek olan Borrell, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısını kınarken, tüm rehinelerin "koşulsuz serbest bırakılması" çağrısında bulundu.

AB Dış Politika Yüksel Temsilcisi Borell, "Dehşetler arasında hiyerarşi yoktur, bir korku diğer bir dehşeti haklı çıkarmaz" diye ekleyerek, artan şiddete son verilmesi ve bölgede "sürdürülebilir barış" yaratılması çağrısında bulundu.

Washington Post gazetesi, taraflar arasında çatışmalara ara verilmesi karşılığında Gazze'de rehin tutulan kadın ve çocukların serbest bırakılmasına yönelik geçici bir anlaşma yapıldığını bildirmişti.

Haberini isimsiz kaynaklara dayandıran gazete, tüm tarafların savaş operasyonlarını en az beş gün durduracağını, bazı rehinelerin gruplar halinde serbest bırakılacağını kaydetmişti. Ancak ABD ve İsrail bu haberi yalanlamıştı.

İsrailli yetkililer, tüm rehineler serbest bırakılmadan ateşkes olmayacağını defalarca açıklamıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli