AB "vize serbestisi" politikasını sertleştiriyor

19-10-2023
Etiketler Vize serbestisi Avrupa Birliği Göç politikası
A+ A-

Haber Merkezi - Avrupa Birliği (AB), üye ülkelere, vize serbestisi anlaşmalarını askıya almayla ilgili esneklik sağlayacak tedbirlere hazırlanıyor.

AB Komisyonundan yapılan açıklamada "Gelişen jeopolitik bağlam, vizesiz seyahatle bağlantılı yeni zorlukları da beraberinde getirdi. Bu nedenle, AB'nin vizesiz seyahatin kötüye kullanılması durumlarını ele alacak donanıma sahip olması büyük önem taşıyor" denildi.

Açıklamada bu durumlara örnek olarak "AB'nin vize politikasıyla uyum eksikliği nedeniyle artan düzensiz göç, vizesiz ülkelerdeki yatırımcıların vatandaşlık programları veya göçmenlerin devlet destekli araçsallaştırılması gibi hibrit tehditler" gösterildi.

Yeni kurallara göre, üye ülkeler vize serbestisi uygulamalarını askıya alabilmek için daha geniş ve esnek gerekçeleri öne sürebilecek.

AB, vize serbestisi rejimi uyguladığı 60 ülkeden bazılarından düzensiz göçmen girişi yaşanmasından endişe ediyor.

AB Komisyonunun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson konuya ilişkin açıklamasında, geçen sene AB'ye vizesiz seyahat uygulamasının bulunduğu üçüncü ülkelerden yaklaşık 150 bin kişinin sığınma başvurusu yaptığını bildirerek, "Vizesiz seyahat böyle kullanılmamalı." dedi.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, öneriye ilişkin yaptığı açıklamada, "Vizesiz seyahat, insanlar arası temasları kolaylaştırmak ve AB ile ortak ülkeler arasındaki ticari, sosyal ve kültürel bağları güçlendirmek için temel bir unsurdur. Ancak bu başarının sürdürülmesi ve daha fazla ülkeyi kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması sürekli teyakkuz halinde olmayı gerektiriyor. İşte bu nedenle bugün, özellikle düzensiz göçe ya da AB için güvenlik risklerine yol açması halinde, vizesiz seyahatin suiistimal edilmesine hızlı bir şekilde karşı koymamızı sağlayacak daha güçlü bir mekanizma öneriyoruz." diye konuştu.

Avrupa Komisyonu'nun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson da "Geçen yıl vizesiz ülkelerden gelen kişilerden yaklaşık 150 bin sığınma başvurusu aldık ki bu çok büyük bir rakam. Vizesiz seyahat elbette bu şekilde kullanılmamalı" dedi.

AB'nin yürütme organı konumundaki AB Komisyonu, çarşamba günü, Doğu Akdeniz rotası üzerinden Avrupa'ya yolculuk yapan ve sayıları gün geçtikçe artan düzensiz göçmenlerle mücadele için güçlendirilmiş sınır yönetimi ve transit ve menşe ülkelerle güçlendirilmiş iş birliği dahil olmak üzere bir "eylem planı" açıkladı.

Sıkılaştırılmış askıya alma uygulaması aynı zamanda üçüncü ülkeler tarafından AB'nin vize rejimini aşmanın bir yolu olarak sunulan (sözde) "yatırımcı vatandaşlık" planlarıyla mücadeleyi de amaçlıyor.

Avrupa Birliği, haziran ayında da Batı Akdeniz ve Atlantik bölgesinden düzensiz çıkışların önlenmesi, menşe ülkelere dönüşlerin desteklenmesi ve yasal göçün teşvik edilmesi gibi unsurların yanı sıra özellikle havayollarının göçmen taşımacılığı için kötüye kullanımını engellemeyi içeren yeni bir plan sunmuştu.

 

Yapılan açıklamada suç ağlarının, göçmenleri AB'ye yakın veya AB sınırındaki ülkelere getirmek için vizesiz politika rejimleri veya iş gücü göçü fırsatlarını kullanarak üçüncü ülkeler arasındaki ticari uçuşlardan faydalandığına dikkat çekilmişti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli