Ermenistan-Azerbaycan arasında tansiyon yükseldi: Savaş kapıda

19-09-2023
Etiketler Karabağ Türkiye Azerbaycan Ermenistan
A+ A-

Haber Merkezi – Karabağ’da yeniden başlayan gerilim, bölgede yeniden savaşın tırmanmasından endişe ediliyor.

Azerbaycan Dağlık Karabağ'a yeni askeri operasyon başlattı. Ermenistan’dan , Azerbaycan’ın Karabağ operasyonuna ilişkin açıklama yaptı. Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov, Türkiye Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Erivan'la gerilim tırmanırken Azerbaycan Savunma Bakanlığı, hedeflerin Ermeni ateş noktaları, muharebe unsurları ve askeri tesisler olduğunu söyledi.

Karabağ'da başlatılan  operasyonuna ilişkin ilk görüntülerde Ermeni mevzilerinin vurulduğu görülürken, Ermenistan Savunma Bakanlığı'ndan bir açıklama geldi.

 Ermenistan Savunma Bakanlığı, Azerbaycan sınırındaki durumun stabil olduğunu ve Dağlık Karabağ'da Ermenistan ordusuna bağlı askerlerin bulunmadığını açıkladı.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, bölgedeki Rus barışı koruma birliklerine müdahale etmeleri ve Azerbaycan'ın yerel halka karşı "geniş çaplı saldırganlığı" olduğu söylendiğini ve bunu durdurmaları çağrısında bulundu.

Bu arada TASS medyasının dışişleri bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova'ya dayandırdığı haberine göre Rusya, tartışmalı bölgedeki "keskin tırmanıştan" derin endişe duyduğunu ifade etti. Azerbaycan'ın bölgedeki Rus barış güçlerini, askeri harekata başlamadan birkaç dakika önce uyardığını söyledi.

Birleşmiş Milletler sözcüsü Stephane Dujarric de Dağlık Karabağ'da devam eden durumdan duyduğu endişeyi dile getirdi.

Türkiye’den Azerbaycan’a destek mesajı

Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov, Türkiye Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki “terörle mücadele” operasyonu hakkında bilgi paylaşıldı ve Türkiye'nin Azerbaycan'a destek verdiği vurgulandı.

Güler, Türkiye'nin her zamanki gibi bugün de Azerbaycan'ın yanında olduğunu bildirdi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Bakan Hasanov, Azerbaycan ordusunun Karabağ'da yürüttüğü yerel “antiterör” tedbirleri hususunda Güler'i bilgilendirdi.

Açıklamada, "Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Hasanov, mevkidaşı Güler'e Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki terörle mücadele operasyonu hakkında bilgi verdi. Yaşar Güler, Türkiye'nin her zaman olduğu gibi bugün de Azerbaycan'ın yanında olduğunu ifade etti" ifadeleri yer aldı.

Ne olmuştu?

Ermenistan, Bakü'nün geçen yıl dağlık bölgeyi Ermenistan'a bağlayan tek yolu kapatmasının ardından Azerbaycan'ı Dağlık Karabağ'da aylarca süren insani krize neden olmakla suçladı. Buraya Laçin koridoru deniyor ve Rus barış güçleri burayı koruyor.

Bakü'ye göre, Pazartesi günü Ermeni ayrılıkçıların ve merkezi hükümetin burayı Ermenistan ve Azerbaycan'a bağlayan yolları kullanma konusunda anlaşmaya varmasının ardından insani yardım yüklü kamyonlar Dağlık Karabağ'a girdi.

Azerbaycan, bugün erken saatlerde yaptığı bir açıklamada, altı vatandaşının, iki farklı olayda 'yasadışı Ermeni silahlı gruplar' tarafından yerleştirildiğini iddia ettiği kara mayınlarının patlaması sonucu hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Buna göre, bir kamyonun içinde bulunan dört içişleri bakanlığı çalışanı bir tünel inşaat alanının yakınlarında patlayan mayın sebebiyle yaşamını yitirmiş, bir diğer mayının da yine bir kamyondaki iki kişinin ölümüne sebep olduğu açıklanmıştı.

Uluslararası olarak Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanınan ve ağırlıklı olarak Ermeni nüfusa sahip olan Karabağ, 1990'lı yıllarda, savaşın ardından Bakü'nün kontrolünden çıkmıştı. Azerbaycan, 2020 yılındaki savaşta bu bölgedeki bazı toprakları geri almıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli