Dünyada bir ilk: Petrol sondajı için referanduma gidiyorlar

19-08-2023
Etiketler Petrol Sondaj Ekvator Referandum Amazon
A+ A-

Haber Merkezi - Ekvador halkı, dünyadaki en çeşitli doğal alanlardan birine ev sahipliği yapan parkta yapılan sondaj çalışmalarına devam edilip edilmemesine karar verecek.

Referandum kararı dünyada bir ilk olarak değerlendirilirken, bölge, ülkenin 466 bin varillik günlük üretiminin yüzde 12'sini karşılıyor.

Dünyanın bir çok yerinde ekonomik faydalar için önemini son yıllarda daha çok anladığımız doğa yerle bir edilirken, Güney Amerika ülkesi Ekvador’da, Amazon'daki sondaj projesi için yarın referanduma gidilecek.

Ülkenin ulusal petrol şirketi Petroecuador'un işlettiği bölgeden çıkarılan petrol, ülkenin 466 bin varillik günlük üretiminin yüzde 12'sini karşılarken, Ekvador Devlet Başkanı Guillermo Lasso, sondaj faaliyetlerinin durdurulması halinde gelecek 20 yılda toplamda 16 milyar dolar zarar edileceğini belirtti.

‘İklim demokrasisi’

Yüksek Mahkeme'nin mayısta aldığı kararla, 2016'da dönemin Ekvador lideri Rafael Correa'nın talimatıyla başlayan ve çevrecilerden büyük tepki toplayan sondaj çalışmasının referanduma sunulacağı bildirilmişti.

Independent Türkçe’de yer alan haberde, Amazon ormanlarının ve bölgede yaşayan yerlilerin korunması için mücadele veren sivil toplum örgütü Amazon Frontlines da kararı memnuniyetle karşılayarak, referandum için "Kaynak çıkarılmasına ve bu faaliyetlerin sınırlarına şirketlerin değil halkın karar verdiği, türünün ilk örneği niteliğindeki bir iklim demokrasisi gösterisi" demişti.

‘Dünyanın akciğerleri'

Ekvador'daki San Francisco Quito Üniversitesi'nin verilerine göre, Yasuni Ulusal Parkı, yaklaşık iki bin ağaç, 610 kuş, 204 memeli, 150 amfibi ve 120 sürüngen türüne ev sahipliği yapıyor. Ayrıca bölgede Waorani ve Kiçva yerlilerinin yanı sıra dünyanın son temas kurulmamış kabilelerinden Tagaeri, Taromenane ve Dugakaeri halkları da yaşıyor.

Ekvador Amazonu'nda doğup büyüdüğünü söyleyen Waorani kabilesinin lideri Alicia Cahuiya, Yasuni Ulusal Parkı içindeki koruma bölgesini "dünyanın akciğeri" diye niteledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli