ABD Dışişleri Sözcüsü’nden Rûdaw'a: ABD Körfez'deki kapasitesini artıracak

Erbil (Rûdaw) - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, bölgede devam eden İran tehditleri dikkate alındığında ABD'nin Körfez bölgesini izleme kapasitesini artıracağını belirterek, Rusya'yı Suriye hava sahasındaki askeri faaliyetlerini durdurmaya çağırdı.

Sözcü Matthew Miller, dün Washington'da düzenlediği basın brifinginde Rûdaw muhabiri Diyar Kurde’nin sorularını da cevapladı. Miller, ülkesinin Hürmüz Boğazı'na daha fazla savaş uçağı ve askeri teçhizat göndermesinin, ABD'nin boğaz ve çevresindeki sularda kabiliyetlerini artıracağını söyledi.

Miller, Diyar Kurde’nin sorusuna verdiği yanıtta, İran'ı Hürmüz Boğazı'ndaki hareketlerini durdurmaya ve dünya petrol ihracatının beşte birini oluşturan stratejik ticaret boğazına tehdit oluşturmamaya çağırdı.

Miller, Suriye'deki Rus hava hareketleri hakkında ise, "Rus güçlerini Suriye'deki kayıtsız ve tehdit edici saldırılarını durdurmaya şiddetle çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Rudaw Washington Temsilcisi Diyar Kurde’nin soruları ile ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller’ın yanıtları şöyle:

Diyar Kurde: Rusya, Suriye semalarındaki hava hareketlerini artırdı. Orada IŞİD'e yönelik operasyonalarınız açısından bu bir sorun teşkil ediyor mu? Suriye'de Rus ordusuyla herhangi bir temasınız var mı?

Matthew Miller: ABD ve IŞİD'e Karşı Uluslararası Koalisyon’un, IŞİD'in kalıntılarına baskı uygulamak ve örgütün yenilmeye devam etmesini sağlamak için Suriye'deki yerel ortaklarıyla birlikte çalışmaya devam ettiğini söyleyebilirim. Milli Savunma Bakanlığı bu ve diğer konulardan bahsetti, ben de söylediklerini teyit ediyorum, Suriye'deki Rus güçlerini kaza ve can kaybına neden olabilecek pervasız ve tehditkar davranışlarına son vermeye çağırıyoruz.

Diyar Kurde: Rusya bunu şu anda neden yapıyor? Sizce bunun Rusya'nın Ukrayna savaşıyla bir ilgisi var mı?

Matthew Miller: Kuşkusuz, Rusya'nın güdülerinden bahsetmeyeceğim, ancak bunun pervasız bir davranış olduğunu ve bizim açımızdan derhal durdurulması gerektiğini söyleyeceğim.

Diyar Kurde: İran hakkında bir soru daha. Dün Washington, İran'ın Körfez'deki hamlelerine karşı koymak için Ortadoğu'ya ek uçaklar ve silahlar gönderdiğini duyurdu. Aynı zamanda İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ABD'nin Körfez'de artan askeri hazırlıklarının istikrarsızlığa yol açabileceğini söyleyerek Washington'u uyardı ve Tahran'ın, sınırları yakınındaki yasadışı ABD faaliyetlerine karşı kendisini savunmak için tüm haklarını kullanacağını sözlerine ekledi. Sorum şu: İran'ın bu uyarılarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Ve eğer İran hamlelerine devam ederse, bu askeri teçhizatı İran’a karşı kullanacak mısınız?

Matthew Miller: Devam eden bu tehdidin ışığında ve müttefiklerimiz ve ortaklarımızla koordinasyon halinde, Savunma Bakanlığı, Hürmüz Boğazı ve çevresini denetlemek için hazırlık ve yeteneklerini artıracaktır. İran'ı, dünyanın petrol ithalatının beşte biri için bağımlı olduğu stratejik su yolu üzerinden serbest ticaret akışına tehdit haline gelen bu faaliyetlerini derhal durdurmaya çağırıyoruz.