Kuzey Kıbrıs Erdoğan’ın ziyaretini tartışıyor

19-07-2021
Rûdaw
Etiketler Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Erdoğan Ersin Tatar
A+ A-

Haber Merkezi - Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün  Kuzey Kıbrıs'ta, 1974 yılında gerçekleştirilen “Kıbrıs Barış Harekatı”nın yıldönümü dolayısıyla parlamentoya hitap edecek.

Erdoğan'ın yanı sıra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Kıbrıs'ta olacak ve aynı şekilde parlamentoda bir konuşma yapacak.

Erdoğan ve Bahçeli'nin parlamentoya hitap edecek olması Kuzey Kıbrıs'ta muhalefet partileri tarafından tepkiyle karşılandı ve ana muhalefetteki Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ile Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP)oturma katılmayarak boykot kararı aldı.

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise boykot kararını “esef verici” olarak değerlendirdi.

Harekatın 47'nci yıldönümü nedeniyle yazılı açıklama yapan Ersin Tatar, "Yunanistan Başbakanı ile yabancı ülke liderlerinin huzurlarına giderek, saygı duruşunda bulunanların Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılacağı ve konuşacağı Meclis oturumunu boykot edecek olmaları da oldukça düşündürücü ve esef vericidir" ifadelerini kullandı.

Tatar, “Rum liderliğinin de bunları ayakta alkışlamakta, övgüler düzmekte ve birlikte mücadele çağrıları yaptığını” öne sürdü.

Müzakere masasına koydukları "egemen eşit 2 devlete dayalı çözüm önerisinden rahatsız olanların” bunları engellemek için harekete geçtiklerini ve her yöntemi kullandıklarını gördüklerini savunan Tatar, şöyle devam etti:

"Türkiye ise gerçekleştirdiği Barış Harekatı ile Kıbrıs'ın Yunan mandası olmasını engellemiş, adaya barışı ve huzuru getirmiştir. Ana vatan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yarın aramızda olacak ve Kıbrıs Türk halkı tarafından büyük bir sevgi ve coşkuyla karşılanacak. Her türlü çirkin saldırı ile provokasyonları yapan bir avuç azınlık ise utanç içinde kalacaktır."

Erdoğan: Kendi ayakları üzeninde duran bir devlettir

Öte yandan Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan bu gün yarınki programı dolayısıyla Kuzey Kıbrıs’a gitti. Erdoğan ve Eşi Emine Erdoğan'ı Ercan Havalimanı'nda Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve eşi Sibel Tatar karşıladı.

Erdoğan Kuzey Kıbrıs’a hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konuk Evi'nde basın toplantısı düzenledi. "Adadaki kardeşlerimizle birlikte çifte bayram yaşayacağız" diyen Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Kıbrıs Türk halkı, eşit ortağı olduğu adada egemen eşitliğe ve eşit uluslararası statüye sahiptir. Cumhurbaşkanı Sayın Tatar tarafından bu doğrultuda Cenevre’de sunulan öneri, bugüne kadar sonuç vermeyen çözüm çabalarını gerçekçi bir zemine oturtan, çözümün önünü açan tarihi bir fırsattır. Bu şekilde Kıbrıs Türk tarafı dünyaya kimin çökümden yana olduğunu, kimin de çözümsüzlükten nemalandığını bir kez daha göstermiştir.

Kıbrıs’ta adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir gelecek arzu eden tüm taraflara bu tarihi fırsatı değerlendirmeleri yönündeki çağrımı tekrarlıyorum. Kıbrıs’ta çözüme ancak adadaki gerçekler temelinde ulaşılabilir. Bundan sonra yeni bir müzakere süreci olacaksa, bu ancak iki eşit ve egemen devlet arasında yapılabilir. Unutulmasın ki KKTC, her türlü zorluğa rağmen kendi ayakları üzeninde duran bir devlettir. Demokrasi geleneği, gelişmekte olan ekonomisiyle müreffeh bir geleceğe emin adımlarla yol almaktadır. Türkiye ve Türk halkının her bir ferdi de dün olduğu gibi bugün de yarın da Kıbrıs Türkü’nün yanında olmaya devam edecektir.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli