BM Genel Sekreteri'nden Kerkük sorusuna yanıt: Irkçılık en kötü insanlık suçudur
New York (Rûdaw) – Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rûdaw muhabirinin Kerkük ve Kürdistani bölgeler hakkındaki sorusunda, “Irkçılık en kötü insanlık suçlarından biridir. Kurtarılan bölgelerde birlikte yaşamın geliştilmesi için çalışılmalıdır” sözleriyle yanıt verdi.
Antonio Guterres, New York'taki BM Genel Merkezinde gerçekleştirdiği basın toplantısında Rûdaw muhabiri Mecid Nizameddin Gıli’nin kerkük konusundaki sorularına yanıt verdi.
Muhabirimizin elindeki fotoğrafı göstererek, “Sayın BM Genel Sekreteri; soruma şu fotoğrafı göstererek başlamak istiyorum. Bu fotoğraf Kerkük’te yeni bir kin ve ırkçılık dalgasının açık bir göstergesidir. Fotoğraftaki kadının ismi Lamia Salih. Sadece Kürt ve Sünni olduğu için Şii milisler tarafından tehdit ediliyor. Bu da IŞİD sorası Irak’ta demografik yapının sistematik bir şekilde değiştirilmesine yönelik adımlardan biri. Siz bu tür ırkçı ve mezhepçi yaklaşımların IŞİD veya benzeri silahlı grupların doğmasına vesile olmasından endişe duyuyor musunuz?” şeklindeki sorusuna Guterres şu cevabı verdi:
“Hakkında bilgi sahibi olmadığım bir konuda konuşamam. Fakat dünya genelinde yaşanan örneklerine baktığımızda ırkçılığın ne tür sonuçlara yol açtığını görebiliriz. Myanmar’da ve Ruanda’da yaşananlara bakın. Irkçılığın grup veya topluluklara karşı felaketle sonuçlanan pratiklerine tanık olduk. Irkçılık en kötü insanlık suçlarından biridir.”
Guterres, muhabirimizin, “Irak hükümetinin Kerkük’teki ihlalleri hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusuna ise şu sozlerle yanıt verdi:
“Kurtarılmış bölgelerde birlikte yaşamın geliştirilmesine önem verilmesi çok önemli bir husutur. Farklı toplumlar arasındaki diyalogun geliştirilmesi ve birbirlerine saygı duymaları çok önemlidir. Çünkü sonuçta ortak coğrafyada yaşayan tüm toplulukların geleceği birbirine bağlıdır.”