BM Genel Sekreteri Guterres’ten Neçirvan Barzani’nin çağrısına yanıt

Erbil (Rûdaw) - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin Erbil saldırısına ilişkin yaptığı çağrıya verdiği yanıtta, saldırıyı kınadığını belirtti.

Neçirvan Barzani 15 Şubat’ta Erbil’e düzenlenen saldırının ardından 16 Şubat’ta yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi’ne, Kürdistan Bölgesi halkı üzerindeki tehditleri bertaraf etme çağrısında bulunmuştu.

Başkan Barzani “Güvenlik Konseyi ve Birleşmiş Milletler’den bu saldırı tehlikesini çok ciddiye alınmasını, Kürdistan Bölgesi halkı üzerindeki tehditlerin ortadan kaldırılmasını ve başta 140’ıncı Madde olmak üzere, Irak hükumetinin anayasayı uygulaması için teşvik edilmesini talep ediyorum” demişti.

Rûdaw’ın Neçirvan Barzani’nin çağrısına ilişkin sorusuna yanıt veren Antonio Guterres, “Bu tür saldırıları kınıyoruz ve Körfez bölgesinde önemli bir istikrar merkezi olması için Irak’a bir çözüm yolu bulunmasını umut ediyorum” ifadelerini kullandı.

Guterres, yanıtında Kürdistan Bölgesi’nin güvenliği ve Tartışmalı Bölgeler’de yer alan Kürdistan topraklarının geleceğini belirleyecek olan 140. Madde’nin uygulanmasına yönelik BM’nin rolüne değinmedi.

Kerkük ve diğer Tartışmalı Bölgeler’de 16 Ekim 2017 olaylarından sonra ortaya çıkan güvenlik boşluğundan yararlanan Heşdi Şabi’ye bağlı düzensiz gruplar başkent Erbil ve Uluslararası Koalisyon Güçleri’ne ait üslere saldırılar düzenliyor.

Erbil’e roketli saldırı

15 Şubat’ta saat 21:30 sıralarında başkent Erbil’e yönelik roketli saldırı düzenlendi. Saldırıda, bir sözleşmeli personel hayatını kaybetti, aralarında bir Amerikan askerinin de bulunduğu 8 kişi yaralandı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) kaynakları, 4’ü ABD askerlerinin konuşlu olduğu havalimanı yerleşkesine olmak üzere 14 roket fırlatıldığını duyurdu.

Erbil’e yönelik roketli saldırıda roketlerden bazıları kent merkezindeki Naznaz City, Weziran ve Bahtiyari Mahallesi ile Hayvan Pazarı yakınlarına isabet etti.

Roketlerden biri Naznaz City civarındaki Çin’in Erbil Başkonsolosluğu yakınlarına düştü ancak herhangi bir can kaybı yaşanmadı.

40 Metre caddesine düşen ikinci bir füze nedeniyle yoldan geçen sivil araçta bulunan iki kişi hafif yaralandı.

Hayvan Pazarı’na düşen roket ise Rojava’nın Kobani kenti nüfusuna kayıtlı bir kişinin ağır yaralanmasına neden oldu. 

Rûdaw muhabirine konuşan üst düzey bir güvenlik yetkilisi, “Edindiğimiz dakik bilgilere göre füzeler Kerkük’ün Dubiz ilçesi yakınlarından fırlatıldı. Saldırı Heşdi Şabi tarafından yapıldı” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili ise, saldırıdan Şii Heşdi Şabi milislerini sorumlu tuttu.

Sözkonusu yetkili, “Saldırıyı kimin yaptığını söylemek için henüz erken ancak bundan önce de Amerikan ve koalisyon güçlerine benzer saldırıları milis gruplar yapmıştı” dedi.